Anul trecut, înainte de Crăciun, o avarie la instalațiile de transport și stocare a cenușii aparținând termocentralei Turceni a dus la inundarea a 10 gospodării din cartierul Submaidane, Turceni și a 15 hectare de terenuri agricole.
Cenușa astfel ajunsă în gospodării a depășit 1,5 metri înălțime și a distrus grădinile, curțile și fântânile oamenilor. Inundația a acoperit terenurile agricole și solarele cu legume, iar întreaga zonă a devenit de nerecunoscut, ca după o apocalipsă.
Așadar, în perioada în care marea majoritate a locuitorilor României își vedeau sârguincios de pregătirile pentru Sărbătorile de iarnă, oamenii de Submaidane nu mai știau nici ce mai înseamnă să duci o viață normală. Aveau în față doar niște promisiuni din partea poluatorului, Complexul Energetic Oltenia, promisiuni ce au o întârziere de aproape 10 luni.
Odată inundate cu cenușă de la termocentrală, fântânile din zona afectată au devenit de nefolosit, prin urmare, în prezent oamenii nu au acces la o sursă de apă potabilă, o resursă atât de prețioasă în orice gospodărie.
https://www.youtube.com/watch?v=hKnNHPeXXEQ
Spre disperarea celor afectați, termenul pentru lucrările de remediere a fost amânat până în luna februarie 2015. Localnicii povestesc dezamăgiți cum utilajele firmei care a câștigat licitația au venit în septembrie, au lucrat timp de patru zile, apoi s-au făcut nevăzute, lucrările rămânând suspendate.
Greenpeace România, împreună cu Bankwatch România vor ca locuitorii din Submaidane să aibă din nou apă de băut, înainte de venirea iernii și s-au asociat într-o campanie de strângere de fonduri pentru a echipa gospodăriile cele mai afectate cu filtre de apă. Un astfel de echipament a fost deja instalat în una dintre gospodăriile grav afectate și și-a dovedit eficiența, testele realizate arătând îmbunătățirea calității apei, prin decontaminarea microbiologică, precum și reducerea concentrațiilor de aluminiu, nitrați etc.
Și-au propus să echipeze 9 gospodării din Submaidane cu filtre de apă care să elimine substanțele periculoase, pentru ca apa să fie sigură de băut.
Suma necesară este de 13.500 lei sau 3.000 EUR.
Cum pot fi ajutați oamenii din Submaidane în acest moment? Prin donați, orice sumă, cât de mică, fiind de foarte mare ajutor.
Persoane fizice
Online – pe site-ul Greenpeace România, meniul din dreapta
sau direct în contul
RO17 BACX 0000 0001 2645 6001 – cont în lei al organizației Greenpeace CEE România, deschis la Unicredit Țiriac, Sucursala Unirii. Cod fiscal: 22747989
Persoane juridice
RO50 RZBR 0000 0600 1516 7189 – cont în lei al Asociației Bankwatch România, deschis la Raiffeisen Bank, Agenția Uverturii. Cod fiscal: 30796869