ASTRA FILM anunta cea de-a XII-a editie ASTRA FILM FESTIVAL, care va avea loc la Sibiu, intre 15 si 21 octombrie 2012.
ASTRA FILM FESTIVAL din Sibiu este un eveniment major în peisajul cinematografiei documentare din Europa şi cel mai vechi festival internaţional din România, fiind înfiinţat la începutul anilor 1990. De aproape două decenii, ASTRA FILM FESTIVAL promovează documentarul românesc pe plan internaţional.
AFF SIBIU este locul unde se văd documentare extraordinare din toată lumea şi se poate lua pulsul producţiei româneşti. Este un spaţiu de întâlnire şi dezbatere pentru autori, profesionişti din cinema şi public. Programe de masterclass, mese rotunde, concerte şi alte programe completează programul Astra Film Festiva SIBIU.
În cei aproape 20 de ani de existenţă, Astra Film Festival Sibiu a devenit un brand cultural recunoscut în România şi în străinătate. Prin competiţia sa, prin calitatea filmelor, multitudinea programelor prezentate şi a workshopurilor de specialitate, festivalul este considerat cel mai important forum de specialitate al filmului documentar din România.
Astra Film Festival Sibiu este o sărbătoare a filmului documentar, unde publicul profesionist precum şi publicul larg au ocazia să vizioneze filmele şi să poarte discuţii cu realizatorii. Prin urmare festivalul pune accent în primul rând pe proiecţiile filmelor şi pe discuţiile care le însoţesc. Acestea nu sunt concepute, cum se întîmplă la multe festivaluri de film documentar, ca un eveniment conex, destinat activităţilor comerciale legate de producţia filmelor documentare: vânzarea proiectelor şi a filmelor (sesiunipitching şi târg de filme).
Astra Film Festival Sibiu este cunoscut ca un spaţiu unde filmele documentare sunt vizionate şi dezbătute, unde filmele au o viaţă lungă de arhivă, iar documentarele care intră în selecţia festivalului – şi chiar şi cele neselectate – sunt prezentate, dar şi promovate prin internet (webcatalog) şi în programe tematice (Cinemateca Astra Film).
Astra Film Festival Sibiu a luat naştere ca un festival al filmelor antropologice, etnografice, la începutul anilor 1990. De-a lungul anilor de existenţă, festivalul a devenit un festival de film documentar de autor, de referinţă atât pentru profesionişti, pentru zona academică, cât şi pentru public larg.
AFF Sibiu a fost selecţionat pentru suport financiar din partea Uniunii Europene, din fondurile Media Desk (la ediţia din 2009, dintre sutele de festivaluri europene, au primit finanţare patruzeci şi trei, AFF fiind unul din cele patru festivaluri de documentar selecţionate).
AFF Sibiu s-a remarcat şi pentru organizarea excelentă, atmosfera sa axată pe interactivitate fiind cea care atrage un public tânăr, nu numai de pe cuprinsul României, dar şi din ţările vecine. A fost invitat ca proiect cultural de sine stătător în Paris (Jean Rouch Internaţional Film Festival 2008), Polonia (Krakovia, Poznan), şi în Novosibirsk (Siberia) etc. Pornind de la AFF Sibiu a răsărit un festival sinestătător London Open City Documentary Film Festival.
Astra Film Festival este festivalul de film al Sibiului. Existenţa şi performanţa festivalului a fost un atu în procesul de aplicare pentru obţinerea titulaturii Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007. În ediţia specială AFF 2007, derulată prin Cinemateca AF, a fost singurul program cultural desfăşurat cu o ritmicitate zilnică de-a lungul anului, iar festivalul care a avut loc în toamnă a fost un eveniment pilon al programului Sibiu – Capitală Culturală Europenă.
În timpul celor zece ediţii al Astra Film Festival Sibiu, prin programul Portret al festivalului, marile personalităţi al filmului documentar din întreaga lume au onorat festivalul prin prezenţa lor: John Marshall (SUA), David MacDougall (Australia), Robert Gardner (SUA),Kim Longinotto (Anglia), Michael Yorke (Anglia), Mircea Săucan (România-Israel), Leonard Retel Helmrich (Olanda), Bob Conolly (Australia). De asemenea, din Juriul internaţional de specialitate au făcut parte: Cristi Puiu (Ro), Michael Stewart(Anglia), Pavel Pawlikowski (Anglia), Thierry Garrel(Franţa), Mark Soosar(Estonia), Andrei Shemyakin (Rusia) , Kaori Sakagami (Japonia), Renate Roginas (Germania), Dan Alexe (Belgia), Sorin Botoşeneanu (Ro), Antonio Delgado Liz (Spania). Astfel, premiile Astra Film cresc cota regizorilor premiaţi, în noile proiecte de film ale acestora.
Astra Film Festival Sibiu este organizat de ASTRA FILM (Centru de film documentar, cercetare antropologică şi educaţie vizuală, Departament al CN Muzeal Astra, şi de Fundaţia Astra Film). Directorul fondator al AFF este regizorul Dumitru Budrala, director programe este Csilla Kató. De-a lungul anilor, echipa formată de Dumitru Budrala împreună cu membrii comitetului din conducerea festivalului din ediţiile anterioare (Adina Vărgatu şi Simona Bealcovski) şi cu ceilalţi colegi şi colaboratori, au contribuit la succesul acestui festival.
One thought on “Astra Film Festival 2012”