In fiecare zi adunam prin experientele pe care le traim file din povestea vietii noastre. Si putini dintre noi reusesc sa o si treaca pe hartie pentru a o transforma intr-o carte ce poate fi impartasita si celor din jur, care poate fi lasata spre a fi lecturata si de alte generatii.
Dar interesant este si conceptul de a transmite parti din a noastra poveste prin viu grai, in fata unei persoane, a unui grup. Canalul de transmitere este diferit, emotiile noastre sunt receptionate diferit de catre publicul tinta. Si asta pentru ca mintea “cititorului” nu mai are nevoie de o plimbare croita de el si nu mai are libertatea de a-si imagina anumite emotii. Cartea vie pune autorul, cu ale sale sentimente, trairi, fata in fata cu cititorul. Nu doar prezinta intamplari, ci oarecum le si retraieste. Sunt momente deosebite acestea pentru ca exista posibilitatea ca cititorul sa puna si intrebari, sa inteleaga notiuni intocmai cum autorul doreste sa le transmita.
La cartea tiparita nu exista aceasta posibilitate, doar daca autorul mai este in viata eventual se mai poate acest lucru. In rest, cititorul citeste rand cu rand, interpreteaza asa cum percepe el mesajul si merge mai departe.
Cartea vie are viata, o poti rasfoi prin adresarea de intrebari autorului ce sta in fata ta, care iti zambeste sau se intristeaza la anumite paragrafe, care este acolo pentru ati construi o prefata si un cuvant de incheiere personalizat.
La Festivalul Egalităţii de Gen de la Sibiu, organizatorii au decis “să construiască” sâmbătă, 22 septembrie, o Bibliotecă vie unde vizitatorii s-au transformat în cititori şi au împrumutat oameni cu poveşti, pe care i-au răsfoit ca pe o carte, pentru a-ţi depăşi prejudecăţile. Aici, prin intermediul educației nonformale, oamenii au devenit cărți ce ilustreaza aspecte ale societății legate de modul în care este privită femeia sau bărbatul. Scopul acestei acţiuni a fost de a atrage atenția asupra unor probleme de interes european – discriminarea și intoleranța.
Biblioteca Vie din cadrul Festivalului Egalității de Gen şi-a propus să promoveze respectul pentru drepturile omului și demnitatea umană, să atragă atenția asupra diversității în toate formele ei, să stimuleze dialogul între oameni. De ce acest dialog? Pentru că, de multe ori, diferențele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferențe duc la discriminare, suspiciune și respingere. Noi vedem altfel lucrurile, citim printre rânduri.
La Biblioteca vie au fost 10 cărţi şi fiecare şi-a avut genul său, personalizat şi destul de interesant pentru cititorii prezenţi: Eleonora Pokola, prima femeie din România care şi-a publicat testimonialul de supravieţuitoare a violenţei domestice, după o relaţie abuzivă care a durat 20 de ani, Crina Coco Popescu, prima alpinistă din lume care are în palmares circuitul Şapte Vulcani, la doar 17 ani, o absolventă de litere care a devenit o practicantă de enduro, Andreea Molocea, membră a Centrului Filia care a povestit de ce femeile îşi doresc să fie frumoase, “țigancă-mamă-singură-şi-multisexuală” care şi-a propus să-l înfrunte pe Hitler, un gay într-o societate tradiţionalistă, crescut de o mamă religioasă şi un tată comunist.
Fiecare reprezentat de carte a recunoscut că este oarecum greu să prezinte în scurt timp o poveste întreagă, însă cu ajutorul cititorilor au creat o legătură ce a a facilitat răsfoirea cu uşurinţă a paginilor.
Festivalul Egalitatii de gen este organizat organizată de A.L.E.G. cu sprijinul Sibiu Bookfest 2012, Teatrul pentru Copii si Tineret Gong, Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen Filia, Tansilvania Film, Atrium Clasic Cafe, Bonjour Cafe și Sibiu 100% şi este finanţat de Consiliul Judeţean prin intermediul Bibliotecii ASTRA, de Fondul Gobal pentru Copii, Wörwäg Pharma şi AVON – campania împotriva violenţei.