Blue Week Festival (25 iunie – 3 iulie)

Timp de o săptâmână, în regiunile de lângă Dunăre din România, Bulgaria și Serbia, au loc o serie de evenimente care leagă cele trei țări într-o colaborare de promovare turistică. Blue Week este o invitație prin care putem descoperi locurile de lângă noi cu tot ce au ele mai bun. Micii producători de vinuri (12 înscriși anul acesta) din zonele istorice care făceau parte din ruta Împăraților Romani și Drumul Vinului de pe Dunăre și-au expus producțiile autohtone la Blue Wine Expo de la Ruse, care se află deja la a treia ediție.

13549028_10209854569429990_461430527_o

Inițiativa Danube Competence Center și Asociației Travel Focus vine să îi aducă împreună pe producătorii de vinuri și să promoveze potențialul turistic din zonele Dunării Inferioare. Mai multe evenimente vor avea loc la Belgrad, Drobeta Turnu Severin și Kladovo. La Ruse s-a dat startul (25 iunie) zilelor dedicate Dunării și pentru că este un oraș cu tradiție în domeniul viticol. Față de anii precedenți, organizatorii au pregătit și o competiție între producătorii ce iau parte la expoziție. Cel mai bun vin ales de juriu va fi declarat “Best Wine of the Danube Region 2016”

De asemenea, un alt eveniment, Bike Fest, va avea loc în România (la Drobeta Turnu Severin) și în Serbia la Kladovo pe data de 2-3 iulie 2016 și este dedicat pasionaților de ciclism care vor să descopere trasee noi. Tot la Kladovo pe 2 iulie va avea loc evenimentul Blue Rowing, unde participanții sunt invitați să descopere plaja sârbească și Dunărea de pe caiac.

La aproape o oră și jumătate de București, Ruse este un loc unde poți petrece o zi de weekend descoperind un oraș neșteptat. Este cel mai mare oraș bulgăresc aflat pe Dunăre și unul dintre cele mai verzi orașe ale Bulgariei. Arhitectura clădirilor și aspectul îngriit al străduțelor centrale arată că municipalitatea și-a făcut temele la capitolul imagine.

Potrivit Wikipedia, Ruse are peste 260 de monumente, clădiri diverse, hoteluri, teatru, operă, muzee și multe fântâni arteziene construite la sfârșitul sec. XIX și începutul sec. XX. În oraș, găsesți multe clădiri cu influențe arhitecturale în stil baroc sau stil neoclasic. În piața din vechiul centru istoric sunt mai multe muzee: Muzeul de Istorie, Eko Muzeu, Casa Hristo Botev și o bibliotecă. Toate pregătite pentru vizitatori.

Dacă tot ați ajuns în Ruse vă recomand o vizită pentru un prânz tradițional la Chiflika, un restaurat cu specific bulgăresc. Găsești un decor din lemn, mese acoperite cu șervete populare bulgărești, mușcate la ferestre și meniuri haioase scrise în engleză și română.

Mâncarea de la Chiflika e gustoasă și dacă nu prea știi ce să alegi din meniul foarte divers poți alege felurile de mâncare care poartă numele restaurantului și nu vei regreta. Feluri de legume servite la tigaie, altele în oale de lut, aperitive cu zacuscă, murături, salate bulgărești cu tot felul de condimente și fripturi în farfurii mari, cam asta te așteaptă la Chiflika.

După o masă autentic bulgărească nu strică o plimbare pe faleza Dunării. Promenada nu e e chiar amenajată ca restul orașului, dar merită o scurtă plimbare pe malul apei, mai ales că este la câteva străzi de centru.

Mai sunt câteva zile de festival. Vă puteți bucura de ele și de activitățile pe care le au în program.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *