E minunat să călătorim și ajungem să spunem, de fiecare dată, cât de minunat e în vacanță, ce frumoase sunt castelele din Franța sau ce uși frumoase sunt la Londra, ce frumoase sunt plajele altora. Și lista poate continua. Dar totuși, nu trebuie să trecem cu vederea că înainte de toate avem și în țara noastră multe frumuseți. Nu sunt identice cu cele din străinătate, dar au specificul lor, poveștile care ne leagă de ele și care au scris istorie.
Și, pentru categoria de obiective care ne aparțin, aș vrea să menționez că am aflat că în țara noastră există 1300 de castele. Nu toate ne așteaptă cu porțile deschise, nu toate sunt de vizitat, dar le avem.
Asociaţia ARCHÉ a lansat în urmă cu aproape 4 ani Castle Break, prima iniţiativă de redescoperire a castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute din România prin turism cultural. Asociaţia a construit, prin proiectul Monumente Uitate (început ca proiect studențesc), cea mai amplă platformă online dedicată castelelor şi conacelor din România.
Castle Break propune o serie de tururi culturale în diferite regiuni ale României, care includ vizite inedite la meşteşugari locali, tururi de oraşe, degustări de produse tradiţionale. Vizitele prin fiecare castel sau conac sunt ghidate de proprietari sau administratori, care povestesc despre cum au fost salvate aceste monumente.
Expedițiile sunt promovate prin intermediul site-ului castlebreak.ro, care se adresează celor care vor să petreacă weekendul descoperind România de altădată și să meargă pe urmele cavalerilor, boierilor și baronilor din regiunile istorice ale țării. În centrul atenției sunt fi locuințele acestora, de la castele, la conace sau cule. Excursiile sunt organizate în grupuri de câte 35 de persoane, iar prețurile, între 325 și 435 de lei, includ transport și cazare, dar nu includ mesele de prânz și cina și taxele de acces la obiective, tururile de o zi sunt 125 de lei.
„Turismul este o şansă reală pentru această categorie a patrimoniului şi care, pe lângă contribuţia financiară pe care o aduce lucrărilor de restaurare, ne ajută pe noi ca români să ne descoperim istoria şi rădăcinile”, susţine drd. arh Anca Majaru, preşedinte al Asociaţiei ARCHÉ.
Eu am mers pe ruta Bucureşti – Golești – Mioveni – Ștefănești – Valea Bălcească – București. Excursia a fost de o zi și vizitat Muzeul Etnografic și a Conacul Goleștilor ( Aici se află singura construcție medievală laică fortificată din țară și am realizat și o plimbare prin micuțul sat care înfățișează civilizația țărănească din secolul al XIX-lea din principalele zone viticole și pomicole ale țării).
A urmat Cula Racoviceanu. (În Cula Racoviceanu este amenajat un muzeu etnografic, iar ghidul are 101 ani)
Am vizitat apoi Florica și capela familiei Brătianu. (Familia Brătienilor are rădăcini de prin anul 1553 și din generație în generație au scris file în istoria neamului nostru.)
Ultima oprire a fost la Valea Bălcească, la Conacul Nicolae Bălcescu, loc în care am ajuns la un minunat apus de toamnă. (Povești pe prispa conacului, povești despre scriitori, istorie și masonerie, toate spuse cu mare tâlc, mai că nu ai mai pleca din cerdacul garnisit cu viță de vie înțesată cu struguri parfumați.)
Mie mi-a plăcut foarte mult, a fost ca-n excursiile cu clasa, un traseu bine stabilit, fără grija drumului, mașinii, traselui. M-am bucurat și de prezența oamenilor noi, de locurile văzute, de informațiile dobândite. E de mers în expedițiile celor de la Arche. Dovada că sunt de încredere este creșterea numărului de deplasări de la an la an: au pornit cu 3, 7, 12. Aștept să văd ce surprize au pregătite pentru 2017. Până atunci mai sunt trei week-enduri în programul organizației Arche: Conace, cule și vinuri oltenești (2 zile) și Ospăț la conac (tură de o zi, dar pentru că sunt mai mulți doritori se va repeta în două week-enduri).
E de mers pentru experiență, cunoștințe, oamenii prezenți.