Ce comunică vestimentaţia?!

Pornesc de la zicala care de multe ori stârneşte controverse, şi anume, “haina nu îl face pe om”. Într-adevăr, vestimentaţia nu trebuie să influenţeze 100% creionarea unei imagini asupra persoanei care se află în faţa noastră, însă aceasta transmite de cele mai multe ori foarte multe informaţii despre disciplina de sine şi despre noi.

Prima impresie se formează în timp de câteva secunde. Primele impresii sunt puternice şi nu ar trebui să fie tratate ca un subiect uşor. Am remarcat de multe ori persoane înainte de a vorbi cu ele, tocmai datorită vestimentaţiei. În funcţie de experienţele noastre personale, putem clasifica indivizii în funcţie de elementele cheie repetabile şi recognoscibile: costum, pantofi, accesorii, ceas. Dacă ceea ce purtăm e ales adecvat, în mod firesc vom transmite şi mesajul dorit.

Nu susţin ideea prin care toată lumea trebuie să fie îmbracată la costum, elegant, extravagant. Nu, sub nicio formă.

Este clar că aici se încadrează şi persoanele care sunt foarte îngrijite în ţinută, dar interiorul nu transmite nimic ( pe afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul ), dar nu despre aceştia discut eu acum.

Să încep cu începutul. În România, în materie de ţinută, bărbătească în special, există o uniformă naţională, nu impusă de lege, ci de vizual, de comoditate, false tradiţii, şi anume blugi şi tricou. Nu trebuie să renunţăm la aceasta, dar trebuie să ştim că sunt momente în care trebuie să înlocuim “uniforma” cu haine adecvate tipicului evenimentului.

Unul dintre atributele pozitive ale vestimentaţiei este acela că aceasta ne poate transforma starea de spirit. Îmbracă-te ca un om de afaceri şi ai mai multe şanse de a acţiona ca un om de afaceri. Ne ajută în depresia de dimineaţă? Femeile folosesc puterea garderobei personale pentru a-şi îmbunătăţi starea de spirit. Efectul de transformare este puternic şi eficient instantaneu; ceea ce este cel mai uimitor este faptul că atât de puţini bărbaţi îl utilizează.

Numeroase studii au demonstrat ce putere de comunicare au imaginile în interacţiune umană. Unele studii au arătat că reperele vizuale sunt de trei ori mai puternice decât cele verbalele. În privinţa îmbrăcăminţii, care acoperă în fiecare zi 80% din corpul nostru, ar trebui să fim mai atenţi.

Dorim să ni se acorde mai multă atenţie, într-un restaurant de exemplu? O ţinută elegantă şiîn special una sobră, ne va ajuta cu siguranţă. Dacă ne dorim îmbunătăţirea şanselor pentru o prezentare? Ne poate ajuta o jachetă sport şi o pereche de pantaloni din stofă, în locul veşnicei uniforme de blue jeans. Vrem credibilitate într-un mediu de afaceri? Un costum de calitate ar fi clar un ajutor de încredere.

Aşadar, vestimentaţia comunică multe lucruri despre noi şi în acelaşi timp ne şi ajută să comunicăm.

P.S.: mare dreptate a avut Mark Twain ” Haina îl face pe om. Oamenii goi au influenţat puţin sau deloc societatea.”

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *