Este o bună întrebare şi se adresează tuturor persoanelor care au fost vreodată nervoase, au avut nervi, au fost la nervi sau ce expresii or mai fi. Important este de reţinut că fac referire la starea când am trânti ceva şi ajungem să trântim uşi, am dori să ţipăm şi ajungem să o facem către persoane care nu au nicio vină, atunci când starea pe care o avem ne îndrumă să rostim cuvinte nedorite de noi, supărăm, provocăm răni.
De ce nu reuşim noi să ne păstrăm calmul şi ajungem să facem lucruri pe care să le regretăm? Nu intră aici cazurile în care cauza pagubelor morale şi materiale este o răzbunare, este o altă problemă acolo, alte circumstanţe, alte reguli.
Eu mă gândesc la vânzătoarea nervoasă de la magazin care s-a certat de dimineaţă cu soţul sau cu ai ei copii sau în autobuz a deranjat-o un coleg de drum sau în trafic erau şoferi lipsiţi de profesionalism şi ajunge să se uite la clienţi ca şi cum i-ar bate din priviri, chiar mai rău, i-ar rupe în bucăţi şi nu exagerez. Clienţii nu au nicio vină. Unii sunt nepoliticoşi şi îşi merită probabil tratamentul, dar e tot răzbunarea, deci tot o situaţie diferită decât cea în cauză. Vânzătoarele trebuie să plece de la premisa că al lor client este al lor stăpân. Dacă nu îşi ţin nervii în frâu, vor avea de pierdut, mult chiar.
Mă gândesc la profesoarele care pentru câteva ore trebuie să reziste cu stoicism energiei exacerbate a elevilor şi merg acasă şi se răzbună pe soţ, pe copii; şi chiar şi invers se poate întâmpla. Nu au nicio vină copiii care o zi întreagă au tânjit de dorul mamei şi ea vine acasa, nu găteşte căci este nervoasă, ţipă şi poate recurge chiar şi la violenţă. Este inadmisibil acest lucru.
Cum ar fi dacă un medic chirurg ar fi enervat de unii pacienţi şi apoi ar merge la o operaţie şi ar începe să ţipe, să trântească pe acolo, să inducă o stare de nelinişte pacientului care are deja a lui stare în dotare prin care indică stresul, emoţiile puternice, frica.
Cuvintele spuse în timpul unor stări cuprinse nervi sunt destul de dureroase, pot provoca răni serioase, pot supăra, strica prietenii, relaţii.
Este necesar să învăţăm să ne controlăm ieşirile nervoase, sunt normale, însă nu este nevoie să implicăm şi subiecţi umani în acele stări, nici subiecţi de natură materială pentru a nu provoca distrugeri.
Când trecem printr-o astfel de stare este mai bine să facem un sport, poate chiar box, să alergăm, să bem un ceai cald pentru a ne linişti. Important este să nu supărăm persoane care nu sunt răspunzătoare pentru ceea ce trăim noi în acel moment. :D
sau pur si simplu, sa evitam cat mai mult situatiile conflictuale. sa ne ferim de ele ca sa nu ajungem intr-o astfel de stare pentru binele nostru si al celor din jur.
Da,asa ar trebui,dar…mai apar si astfel de situatii.:)