Aud tot mai des în jurul meu discuții despre cum nu se întâmplă lucruri frumoase și pe la noi, totul rezumându-se la arestări, chestii politice, criză, lipsuri. Da, sunt într-adevăr probleme cu care ne confruntăm, dar am putea introduce în discuțiile noastre și lucrurile bune care se petrec pe la noi.
De exemplu, săptămâna aceasta, NESsT a anunțat câștigătorii Competiției pentru Întreprinderi Sociale, ediția 2015, organizată de către Fundaţia NESsT România cu scopul de a susține start-up-ul și dezvoltarea întreprinderilor sociale din România.
Sprijinul financiar se ridică la peste 80.000 de euro, bani care vor finanța 5 afaceri sociale câștigătoare în editța de anul acesta și alte 3 afaceri din portofoliul Fundatiei NESst.
Pentru cine nu știe, NESsT este un catalizator pentru întreprinderile sociale din țările cu piețe în dezvoltare și din întreaga lume. NESsT își îndeplinește misiunea prin furnizarea de capital financiar, training-uri, mentorat și acces la piețe de desfacere unui portofoliu de întreprinderi sociale cu impact ridicat din țările cu piețe emergente.
Competiția în discuție a fost co-finanțată de Elveția prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse (mai multe detalii la www.swiss-contribution.ro).
În această competiție premiile pentru întreprinderile sociale câștigătoare au fost oferite în colaborare cu UniCredit Foundation.
NESsT a primit 80 de aplicații de la 48 de ONG-uri, 23 de echipe de antreprenori și 9 entități comerciale cu o misiune socială puternică. Au construit planuri de afaceri, au învățat diverse lucruri și au ajuns în finală cei mai buni.
Astfel, cei doi câștigători ai Competiției NESsT pentru Întreprinderi Sociale, 2015, cea de-a V-a ediție, sunt:
Made in Roșia Montană – o afacere care oferă femeilor din Roșia Montană surse alternative de venit prin producția și comercializarea obiectelor de design vestimentar din lână. Tică Darie, un tânar care a renunțat la un viitor în străinătate, sufletul acestei organizații, lucrează deja cu 30 de femei din zonă, cărora și-a propus, prin finanțarea primită, să le măreasca venitul lunar de la 400 de lei la 800 de lei. Planurile lui de viitor includ dezvoltarea unei linii premium de produse în colaborare cu designeri români și extinderea rețelei de distribuție.
Woodjoy, cu sediul în Târgu Mureș este o companie care produce obiecte de mobilier și jocuri din lemn pentru copii. Finanțarea primită îi va ajuta să mărească numărul angajaților de la 9 la 17 – persoane cu dizabilități și din categorii sociale dezavantajate.
Cu siguranță ceilalți și ceilalți concurenți au câștigat experiența necesară care îi va determina să lucreze la proiecte frumoase și vor obține premiile mari la edițiile din anii următori.
Parteneri și co-finanțatori Competiția a fost co-finanțată de Elveția prin intermediul Programului de Cooperare Elvețiano-Român pentru reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene extinse (mai multe detalii la www.swiss-contribution.ro). Competiția și incubarea întreprinderilor sociale din portofoliul NESsT este, de asemenea, realizată cu sprijinul a doi actori cu experiența în economia socială, Social Entrepreneurship Initiative and Foundation (seif), Zurich, Elveția, și Fundația Alături de Voi (ADV), Iași, România, respectiv cu suportul UniCredit Foundation (beneficiind și de implicarea angajaților UniCredit Bank și UniCredit Business Integrated Solutions ).