La fiecare întoarcere a mea din Republica Moldova în România, prietenii m-au întrebat ce mi-a plăcut cel mai mult, de ce revin cu drag acolo de fiecare dată. Mereu am răspuns că oamenii mă fac să revin, felul în care vorbesc și cât de ambițioși sunt, mâncarea bună, dulciurile și acum pot să adaug, din tot sufletul, și vinurile.
În ultima expediție din Moldova, am descoperit 3 vinării care m-au surprins fiecare în parte dintr-un alt motiv.
Castelul Mimi. Acesta este locul în care știu sigur că voi reveni anul acesta. Am fost cucerită de istorie, pasiune, devotament, multă implicare. Castelul Mimi este situat în regiunea viticolă Bulboaca, din Republica Moldova. Crama a fost fondată în anul 1893, de către Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei . A fost cel care a adus soiul „Aligote” în Moldova, a telefonizat judeţul Tighina, a construit şcoli şi biserici.
Zona unde se găsec viile se caracterizează printr-o rețea de văi abrupte, cu un climat care este influențat de Munții Carpați (la vest) și râurile Prut și Nistru (la est), ce favorizează obținerea unor recolte bune de struguri, reușindu-se astfel obținerea unor vinuri complexe. Povestea vinăriei și a castelului ne-a fost împărtășită de către Cristina Frolov, director „Mimi Wines”, strâns legată de acest loc, fiind parte a poveștii familiei.
Personalitatea legendară a boierului Constantin A. Mimi, a fost unul dintre cei care au contribuit la modernizarea viticulturii şi vinificaţiei din Republica Moldova, reușind să ducă tradiția vinicolă basarabeană la expoziţii şi târguri internaţionale. Vinurile „Mimi” se bucură de succes atât pe piața locală, cât și externă. Ele sunt exportate în Polonia, Belarus, Germania, Cehia, Marea Britanie, SUA și China și au în palmares o serie de medalii câștigate la concursurile internaționale.
Castelul nu este în totalitate gata, mai sunt niște porțiuni în faza de reconstrucție, iar unele pe punctul de a fi construite, însă povestea Cristinei m-a fascinat și aștept, cu mare interes, să merg în vizită atunci va fi totul gata. Am încredere că acel loc va arăta exact așa cum ne-a fost descris. Pe lângă povestea locului, mi-a mai plăcut Rose-ul de Bulboaca și Ice Wine-ul, dar nu aș refuza acum un pahar de Chardonnay 2012 sau Pinot grigio 2011. #Recomand cu mare drag acest loc.
Chateau Vartely. Vinul implică eleganță, rafinament. La Chateau Vartely am învățat la ce mâncare se potrivește fiecare tip de vin.
“Château” în lexicul vinificatorilor moderni este un teritoriu pe care un singur proprietar înfăptuieşte întreg ciclul de producere al vinului – de la cultivarea strugurilor, pînă la îmbuteliere. Doar în aşa mod, consideră francezii, se poate garanta calitatea produsului, avînd cantităţi reduse.
“Vartely” conform datelor enciclopedice (“Enciclopedia Sovietică Moldovenească, 1975, volumul 5”), denumirea unuia dintre cele mai vechi oraşe din Moldova – Orhei a provenit de la cuvîntul maghiar “Var”. “Vartely” – “oraş”, “cetate”, rădăcina cuvîntului a fost adusă îin Moldova de către valahii veniţi din Carpaţii de Vest.
“Château Vartely” – este o întreprindere tînără de vinificaţie, în sensul bun al cuvîntului, ambiţioasă, situată nemijlocit în zona Orheiului, unde mai trăiesc şi astăzi tradiţiile bogate de cultivare ale viţei-de-vie şi de producere a “băuturii zeilor” – vinului.
Speciile europene clasice de viţă-de-vie sunt cultivate aici cu succes si ofera în fiecare an o recoltă valoroasă de vinuri: Roşii seci – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay, Traminer, Sauvignon, Feteasca. În decursul ultimilor ani, vinurile produse de Chateau Vartely, şi-au găsit un număr considerabil de amatori în toate colţurile lumii. Fapt dovedit de volumul exporturilor făcute în ţări ca: SUA, Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Cehia, China, România, Ucraina, Kazakhstan şi Kîrghizstan.
Personalul amabil și vinurile vă vor cuceri cu siguranță.
Vinăria Poiana. Natură, lac, liniște, un pahar de vin roze foarte bun – cam astea sunt elementele care ar putea descrie momentele mele de relaxare pe care le caut adesea în București. Le pot combina, câte două sau câte 3, dar pe toate 4, în ultima perioadă le-am regăsit doar la vinăria Poiana. Este un loc plăcut, descprins de cotidian, unde ideile se pot aranja, odihna se poate regăsi destul de ușor.
Situată în zona geografică Centru, regiunea Codrilor Moldovei, este o regiune pitorească aflată la aproximativ 30 km de orașul Chişinău. Strugurii sunt recoltați manual, cu grijă, într-un mediu calm și natural. Crama și plantațiile de viță de vie sunt amplasate pe pantă în apropiere de Codri, în localitatea Ulmu.
Vinul produs aici nu este recomandat doar de simplii vizitatori, ci și premiate la competițiile internaționale. În cadrul concursului internațional „Berliner Wein Trophy 2015”, desfășurat în Berlin (Germania) Vinăria Poiana a premiată cu diploma și medalia de aur pentru vinul produs din soiuri Merlot, ediția Ulmu, 2012.
Sunt bune vinurile, cadrul este unul de vis, cucerindu-mă chiar la prima vedere.
În aceste trei locuri voi reveni cu drag: pentru vinurile lor, dar și pentru ce m-a atras în mod special la fiecare dintre ele.
Acest articol reprezintă o parte a descrierii infotripului Descoperă Moldova, organizat de către USAID CEED II, susținut de Chateau Vartely, Purcari, Cricova, Et cetera, Mimi, Vinăria Poiana, Perna Mea, OldCom, Matei,Tatrabis, Agro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu.