Bun păstrător al tradițiilor, pitoresc, departe de forfota de la oraș, dar totuși situat într-o zonă destul de vizitată a Moldovei, poate fi descoperit satul Butuceni. Este amplasat în apropierea orașului Orhei, în zona Orheiului Vechi, la o distanță de 47 de km de Chișinău, într-o regiune a țării care abundă în situri arheologice de o frumusețe rară și însemnătate majoră pentru tezaurul Moldovei, un sat primitor, care îmbină modernul cu tradiționalul. Natura care pare să fie neatinsă de secole, râul Răut care curge lin în apropiere și peisajele care te întâmpină cu frumusețea lor lor creează o atmosferă unică.
Pentru câteva zile, pentru un sfârșit de săptămână, chiar pe durata unui concediu, poți poposi în satul indicat, la agropensiunea cu același nume, Butuceni. Aici poate fi regăsită ospitalitatea moldovenească, frumusețea caselor vechi, gastronomia tradiţională, dar și partea modernă a vremurilor actuale: terapie antistres în mijlocul naturii, saună, piscină, grătar, loc de joacă pentru copii, parcare, acces la bucătăria complet utilată şi dotată, apă caldă non-stop, terase acoperite şi sub cerul liber, lac pentru pescuit, zonă de agrement, sală pentru petreceri, conferinţe, seminare.
Pentru mine a fost un fel de întoarcere la liniștea de acasă, nu neapărat făcând referire aici la lipsa gălăgiei produse de mașini, de agitația oamenilor. Este un spațiu încărcat de bunătate și populat de oameni frumoși, zâmbitori, ospitalieri. Bucătăria tradiţională este gata să uimească cu mâncăruri dintre cele mai alese, cu specific moldovenesc: sarmale, zeamă de găină de casă cu şi tăiţei proaspeți, friptură din muşchi de porc cu mămăliguţă şi brânză de oi, plăcinte la cuptor, bucate la grătar, fructe şi legume proaspete.
Ba chiar, bucătăresele sunt dispuse să-și învețe musafirii într-ale gătitului: cum se-nvârt sărmăluțele, cum se fac plăcintele readiționale cu brânză, cartofi, varză, colțunașii. Sunt activități care merită experimentate (măcar o dată-n viață).
Serile sunt liniștite aici și, cu toate că există în fiecare cameră televizoare, conexiune la rețea de internet, tot susurul apei sau liniștea efectivă, aerul curat și intimitatea atrag cel mai mult.
După o pauză și o masă tradițională, poate fi făcută și o incursiune în partea istorică a zonei, o plimbare în complexul arheologic Orheiul Vechi, amplasat în valea râului Răut, un afluent de dreapta al Nistrului, între satele Trebujeni şi Butuceni, raionul Orhei, o zonă vestită şi conştientizată de către localnici, încă din timpurile străvechi, drept Codrii Orheiului sau Ţara Orheiului – care reprezenta, în vremurile istorice, o unitate teritorial-administrativă distinctă, ce se includea perfect în şirul multiplelor ţări medievale româneşti din imensul spaţiu carpato-nistrean. La Orheiul Vechi, natura şi civilizaţia umană formează un tablou perfect al conlucrării lor milenare.
Complexul muzeistic Orheiul Vechi reprezintă un sistem de monumente istorice şi landşafturi naturale, amplasate pe promontoriile meandrice formate de albia sinusoidală a Răutului, între satele Trebujeni şi Butuceni. Din cadrul complexului Orheiul Vechi fac parte două promontorii gigantice (Peştere şi Butuceni), la care se alătură alte trei promontorii adiacente (Potarca, Selitra şi Scoc) amplasate în lanţ, de la nord spre sud.
Suprafaţa complexului arheologic este extraordinar de mică pentru numărul mare al monumentelor naturale şi de arhitectură descinse direct din istorie şi legendă. Stând într-un punct fix, sus, pe marginea promontoriului de stâncă, conturat de meandrele Răutului, insinuate şerpuitor pe fundul defileului creat în formă de liră, şi contemplând panorama din jur, ai senzaţia comprimării spaţiului şi a timpului, ca şi când cineva le-ar fi pus aici, aducând nepreţuitele comori în această tainică ascunzătoare, spre a le feri de orice primejdie.
În „Descrierea Moldovei“ a lui Dimitrie Cantemir se găsește o mică notiţă cu privire la „ruinele unui târg vechi, pe care locuitorii îl numesc Orheiul Vechi. Din felul cum este situat, se poate înțelege că răspunde lui Petrodava din vechea Dacie“. Autorul localizează această aşezare „pe malul de apus al lacului, în pădurile dimprejur“, lacul se găseşte nu departe de târgul Orhei, „spre răsărit“, unde este şi o „insulă frumoasă“.
Așadar, fie că urmărești să faci o incursiune în istorie, să te relaxezi, să-ți reîncarci bateriile să scapi de griji sau să te bucuri de tradițiile moldovenești, nu ezita să faci o vizită la agropensiunea Butuceni. Vei reveni cu siguranță. :)
Acest articol reprezintă o parte a descrierii infotripului Descoperă Moldova, organizat de către USAID CEED II, susținut de Chateau Vartely, Purcari, Cricova, Et cetera, Mimi, Vinăria Poiana, Perna Mea, OldCom, Matei,Tatrabis, Agro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu.