Descoperă Moldova: ziua 2

11062762_10206561414303170_6820165001045155654_nZiua a doua am început-o cu o nostalgie legată de ziua întâi și de vizita în orașul subteran, dar am vindecat-o cu un pahar de Crisecco închinat în cinstea maeștrilor de acolo care fac niște licori despre care știu destul de mulți străini. Numele vine de la unirea dintre Cricova și prosecco, rezultând Crisecco. :D

11199021_10206625677549711_1744651527_nDar nu am mers acolo pentru o singură vinărie sau pentru nostalgii, pentru acestea există vizite ulterioare. Ne-am continuat traseul bifând Vinăria Et Cetera, aflată în epicentrul a 50 de hectare de vii ale gospodăriei „Ampelos“ în satul Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, într-o microzonă unică din aspect climateric, ideală după proprietăţi climaterice şi indicatori fizico-chimici pentru creşterea viţei de vie.

Fraţii Luchianov, Alexandru şi Igor, sunt proprietarii brandului şi vinăriei „Et Cetera“, moldoveni plecați peste hotare și reîntorși după ani buni pe plaiurile natale pentru a crea un vin unic şi irepetabil.

Au pornit inițial cu Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Traminer. Dar nu au abandonat nici soiurile autohtone: Feteasca Neagră, Rara Neagră. Proprietarii și-au propus  să satisfacă toți iubitorii de vinuri și astfel au ajuns și la denumirea vinăriei „Et Cetera“ ce semnifică continuitatea şi evoluţia.

11186307_10206625677509710_1391959743_nVinificatorul principal este unul din co-proprietari, Alexandru Luchianov. El este persoana responsabilă pentru calitatea produsului monitorizînd toate procesele de producere a vinului, începînd cu colectarea strugurilor şi terminînd cu produsul finit; influenţa sa profesionistă concluzionează în crearea unui buchet aparte şi a aromei irepetabile în fiecare vin produs.

Este un loc liniștit, unde turiștii se pot relaxa, deconecta de la traficul și zgomotul din orașele din care vin. Ba chiar se pot da și niște ture cu bicicleta prin împrejurimi. Bineînțeles că am testat și eu una. :D

11149117_10206625678069724_98916527_nDe la Etcetera ne-am îndreptat spre Purcari. Nu m-am aflat la prima vizită acolo, recunosc, dar am o scuză, nu am fost acolo primăvara :D Cred că mai am scuze și pentru celelalte anotimpuri. Este minunat să poposești acolo, la iarbă verde, pe marginea lacului, savurând un pahar de Neagră de Purcari în mână. Toate acestea se pot petrece abia după prezentarea realizată de către oenologul veteran, Aurel Iacob. Este un domn de 72 de ani care acum profesează ca un ghid pentru cei care vizitează domeniul Purcari. Cu cursuri de oenologie la Odessa și Chișinău și apoi un doctorat la Moscova, explică serios fiecare etapă de vinificare.

11185686_10206625677829718_179424603_nEste o vinărie cu tradiție și istorie, de la 1827,  cu viță-de-vie replantată aproape în totalitate în anul 2003, atunci când a avut loc fondarea întreprinderii private de la Purcari. Diferența de alte vinării este dată de două soiuri păstrate cu sfințenie de dinainte de 2003, Saperavi (din perioada sovietică) și Rara Neagră. Vița-de-vie se întinde aici pe o suprafață de 250 de hectare, transformând Vinăria într-unul dintre cei mai mari producători din Republica Moldova și singurul care produce exclusiv vinuri premium.

Iar Conacul Purcari este un loc perfect pentru a petrece vacanța cu familia acolo. Departe de forfota orașului, avem posibilitatea să dedicăm mai mult timp familiei. :D

De vinurile de Purcari sunt sigură că au auzit destul de mulți prieteni de-ai mei (nu uita să ne-aduci niște vin de Purcari!), dar știu că nu mulți dintre aceștia au și ajuns acolo. Voi milita pentru acest lucru și mă voi sacrifica pentru vizite viitoare în zonă. :d

grup :D

Acest articol reprezintă o parte a descrierii infotripului Descoperă Moldova, organizat de către USAID CEED II, susținut de Chateau Vartely, Purcari, Cricova, Et cetera, Mimi, Vinăria Poiana, Perna Mea, OldCom, Matei, Tatrabis, Agro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *