CRIM este o ilustrare a modului în care inițiativele civice pot mări șansele de a stimula normalitatea democratică prin dezbatere, dialog și interacțiune. De fapt CRIM este un acronim: CReativitate și IMaginație.
Zi de zi ne lovim în drumul nostru de diverse piedici, corupţie, absenţa democraţiei, diverse drepturi ne sunt încălcate cu toate că ele ne sunt garantate prin legea fundamentală a ţării. Oare putem modifica acest lucru, putem produce schimbări asupra viitorului nostru? În momentul de faţă ştiu doar un singur lucru în care chiar cred: dacă ne dorim ceva, noi tinerii trebuie să luptăm pentru acel lucru, trebuie să avem satisfacţia că măcar am încercat, este nevoie ca cei ce ne conduc să ştie că noi ne dorim democraţie, că vrem să ne îndeplinim rolul de cetăţeni activi.
Însă mai avem nevoie de un lucru, să fim uniţi toţi cei care ne dorim o schimbare în bine, o redefinire a spaţiului public şi în primul rând respectarea drepturilor noastre: să avem libertate de exprimare, alegerile noastre să fie respectate, să se ţină cont de planurile noastre, să ne bucurăm de democraţie în adevăratul ei sens. În democraţie se presupune că trăim şi acum, dar realitatea este alta, ca şi cum am vedea negru şi am susţine că de fapte este alb. Trebuie să fim sinceri cu noi, să recunoaştem că este nevoie de o schimbare şi să încercăm să contribuim la producerea ei.
CRIM reprezintă prima școală de activism civic din România, acel loc unde tinerii sunt încurajaţi să participe activ la rezolvarea problemelor din spațiul public, acel loc unde se creionează răspunsuri la întrebările: ce este implicarea civică, de ce este atât de importantă și ce se poate face pentru a pune creativitatea și imaginația în slujba unei altfel de Românii?
CRIM își propune să asambleze laboratoare sociale alternative capabile să stimuleze dialogul civic între participanți, prin încurajarea gândirii critice și a luărilor de poziție pe diferite teme. Debate-urile, proiecțiile de filme, jocurile de societate, lecturile de grup, planificarea unor flash-mob-uri, training-urile pe diferite teme (de la advocacy la libertatea de exprimare), montarea unor spectacole de artă contemporană și chiar o școală de vară de 6 zile, vor trasa traseul tânărului dispus să participe la inițiativele CRIM.
Așadar, cine vrea să fie printre cei care dau tonul schimbării, printre cei dispuși să-și facă vocea auzită, printre cei care aleg libertatea în locul conformismului și poziția critică în locul nepăsării sau a lehamitei, să se înscrie la prima școală de activism din România. Nu implică costuri financiare, ci doar câteva ore dedicate din timpul liber.
Proiect lansat la Street Delivery, 15-17 iunie, iniţiat de Organizația civică Miliția Spirituală, alături de CeRE, Ecopolis, One World Romania Association și ARDOR.