Invidia este un sentiment de nemuţumire faţă de realizările celor din jur , un sentiment de răutate . Nu apare din neant , nu o aduce cineva de departe , noi suntem de fapt unicii declanşatori ai acestuia.

Ne nemulţumeşte câştigul celui de lângă noi , dacă acesta promovează în funcţie sau îşi găseşte un loc de muncă mai bun suntem nemulţumiţi , dacă o duce mai bine decât noi .

Nu am şti să spunem un bravo din tot sufletul , trecem direct la întrebări de genul : ” cum de ai ajuns acolo ? ” , ” cine te-a ajutat să obţii acel job ? ” , ” cât câştigi ? ” sau replici cum ar fi ” ce-ţi pasă ţie ” , ” ce viaţă duci tu ” , ” de-acum am la cine apela ” . Nu ar întreba nimeni dacă acelei persoane îi este bine , dacă are timp să se odihnească  . Nu , din contra , cu ironie şi sarcasm nu se încearcă decât stricarea bunei dispoziţii .  Poate respectiva persoană munceşte pe brânci pentru a avea ceea ce are , poate face foarte multe compromisuri , renunţă la timpul său liber , nu mai are timp să-şi vadă prietenii .

Aceasta situaţie este declanşată de ego-ul nostru care îşi doreşte ca noi să fim cei mai buni sau nouă să ne fie bine şi atunci declanşează un conflict imaginar ca mecanism de apărare. Invidia este o neacceptare a momentului prezent şi o neacceptare de sine în acea situaţie. Nu se poate accepta situaţia în care cineva este mai bun , are mai mult .

Invidia este declanşată de o conştiinţă emoţională de sine scăzută, lipsa încrederi în sine,  independenţă scăzută.

Conşiinţa emoţională scăzută înseamnă că persoana nu este conştientă de stările ei şi nu înţelege ce simte şi de ce simte acel lucru. În cazul invidiei nu îşi dă seama că emoţia negativă este cauzată de el însuşi şi nu de cel pe care îl invidiază. Nu conştientizează că ceea ce face se petrece doar la nivel de gând .

Independenţa scăzută ţine de dependenţa de factorii externi , se ajunge la concluzia că ceea ce este în jur influenţează insuccesul personal spre deosebire de cei care întâmpină succesul , conjunctura este singura vinovată . Astfel de persoane se desprind de propriile greşeli , fug de asumarea acestora şi se gândesc la găsirea altor ” făptaşi ” .

Empatia este abilitatea de a întelege lucrurile/situaţiile din punctul celuilalt de vedere. O empatie scăzuta înseamnă să nu întelegi cum a procedat celălat să îşi realizeze obiectivele sau pe româneşte “să te pui în pielea lui” .

De invidie mai este strâns legată şi mândria . Oamenii care funcţionează pe bază de mândrie în cazul eşecurilor sau rezultatelor mai puţin satisfăcătoare pot trece în partea cealaltă a invidiei. Mândria poate conduce către complexe de inferioritate . Să renunţăm la răutate şi să muncim mai mult , căci nimic nu este imposibil de obţinut , dacă ne dorim cu adevărat bineînţeles .

Părerea mea este că ar trebui să încercăm fiecare să luptăm pentru propriile câştiguri , să nu aruncăm ochii spre realizările altora decât pentru a ne ambiţiona să muncim mai mult şi pentru a arăta apreciere .

sursa foto1

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *