Valorile în care crede şi care caracterizează o persoană ajută la creionarea identităţii aceseteia şi îi influenţează în multiple feluri viaţa. Acestea ajută la conturarea propriilor teorii asupra vieţii, la alegerea prietenilor, a modului în care poate fi petrecut timpul liber, dar şi în cadrul alegerilor în carieră. În general, suntem atraşi de oamenii care împărtăşesc aceleaşi valori şi preferăm medii de muncă în care acestea sunt promovate.
Dacă ne uităm la ce persoane avem în jurul nostru, şi nu mă refer aici la simplii pasageri din drumul nostru în viaţă, observăm că nu sunt “aleşi” la întâmplare. Avem cu aceştia multe valori în comun, pasiuni, activităţi. Involuntar facem o selecţie a acestora. Este şi normal acest lucru. Pentru o continuitate şi o creştere a noastră alegem să avem în cercul nostru de cunoştinţe, de prieteni oameni asemănători nouă.
Oricât de mult ar insista unele persoane pe ideea că prietenii ni-i alegem la întâmplare, acest lucru este fals. Tot ţinem cont de anumite criterii în păstrarea acestor relaţii. Pentru a merge la teatru, nu ne alăturăm pasionaţilor de gastronomie, ci persoanelor cu pasiune comună celei caracteristice nouă. Pentru a construi o afacere sau pentru a discuta despre chestiuni legate de aceasta vom fi înconjuraţi de oameni care au valori în comun cu acest domeniu. Şi exemplele nu se opresc aici.
Nu vreau să par exagerată dar aceste selecţii au legătură foarte mare şi cu preţuirea timpului. Acesta este foarte valoros şi o dată pierdut în van cu activităţi care nu ne caracterizează sau nu ne sunt de folos nu-l mai putem recupera niciodată. Într-adevăr, din greşeli învăţăm, însă trebuie să avem foarte mare grijă la gradul de repetitivitate al acestora.
Despre valori a mai scris şi Laurenţiu.