Dincolo de aparente: despre romii ambitiosi

” Suntem mândri de cei care au reuşit să se ridice din comunitatea noastră, pe forţele proprii şi au arătat lumii că putem să trecem şi dincolo de barierele puse împotriva etniei noastre.” Sunt cuvinte rostite de membri ai comunităţii de romi din cartierul Dudeşti, localitatea Feteşti, cu mândrie şi bucurie despre semenii lor care au luptat cu prejudecăţile şi etichetele puse de societate, care au absolvit o facultate sau au ajuns să aibă un serviciu respectabil.

Aceasta este realitatea pe care am descoperit-o în vizita în această comunitate, o realitate în care primează ambiţia. Exemple în acest sens ne-au fost:  Alina ( absolventă de master în Marketing), Luci (absolvent al Facultăţii de Drept, se pregăteşte pentru intrarea în Barou, apoi doreşte să devină procuror), domnul Daniel Ganea (director al Centrului Cultural al Rromilor O Del Amenca, activist în lupta pentru egalitatea de şanse şi pentru drepturile romilor), domnul Gheorghe ( jandarm) şi fratele lui geamăn (poştaş în Feteşti), plus copiii din clasele primare care sunt premianţi şi îşi doresc şi mai departe să înveţe.

Vizita a fost o experienţă plăcută şi un cumul de lecţii de viaţă date de nişte familii care îşi doresc egalitate de şanse, dar cărora nu le este ruşine de etnia din care fac parte. În timp ce fiecare îşi prezenta povestea, experienţele, gândul mi-a fugit la cuvintele lui Schopenhauer: ” Voinţa şi puterea nu ajung. Omul trebuie să ştie ce vrea şi ce poate .” Ei ştiu că prin muncă, seriozitate, perseverenţă şi respect faţă de cei din jurul lor pot ajunge dincolo de prejudecăţile care îi clasează în lumina întunecată a discriminării. Sunt oameni ambiţioşi cărora nu le este ruşine să muncească, au case îngrijite, chiar dacă nu au o situaţie materială destul de bună.

Au recunoscut că sunt printre ei şi oameni cu fapte urâte, dar trebuie că fim conştienţi că orice pădure are şi uscăturile ei. Nu încerc să iau apărarea celor care nu merită, ci doar vreau să scot în evidenţă faptul că există valori şi printre ei.

În această comunitate nu sunt multe urme ale strămoşilor lor care au populat zona Feteşti începând cu anul 1917 ( an din care datează primele certificate de naştere). Ei au încercat să se apropie de români prin renunţarea la ce le era caracteristic, tocmai din lupta pentru egalitate, însă au păstrat tradiţii morale: bărbatul este capul familiei şi primul la drum, femeia îl urmează cu devotament( există şi situaţii care modifică regula). Femeile mai respectă şi obiceiul de a purta doar fustă după căsătorie şi marea majoritate au părul lung, nu se căsătoresc la vârste fragede, nu sunt cumpărate şi nu mai fac mai mult de 2-3 copii( cu siguranţă mai sunt şi excepţii).

Însă am văzut şi portul lor, dansul tradiţional şi o prezentare a unor obiceiuri legate de căsătorie. Acestea ne-au fost prezentate la Şcoala Mihai Viteazul, nr.6 cu clasele I-VIII, Feteşti, de către elevi romi în cadrul unui program artistic. Pentru ei a fost un spectacol foarte important, se simţeau emoţiile dar şi dorinţa de a se face remarcaţi. Le-a ieşit ceva drăguţ, muncit şi demn de multe aplauze.

La această şcoală în care predomină copiii romi, aproximativ 85 %, aceştia chiar sunt încurajaţi să înveţe, au şi program în care pot rămâne la şcoală pentru teme ( sunt încadraţi aici şi copiii din familiile defavorizate, familiile monoparentale), au şi program de dezvoltare personală (prin activităţi practice, pentru joacă, deprinderi recreative).

Am plecat acasă cu o doză sporită de ambiţie, cu feţe de copii frumoşi în minte şi lecţii de viaţă despre lupta pentru obţinerea egalităţii de şanse şi respectarea drepturilor pe care şi le merită.

Această vizită în comunitatea din cartierul Dudeşti face parte din Campania împotriva discriminării din cadrul proiectului Profesionişti romi al Agenţiei de Monitorizare a Presei – ActiveWatch.

Alte păreri în urma vizitei mai pot fi citite la: Cristina Bazavan, Oana Brătilă, Anne-Marie Chelariu, Ruxandra Predescu,

Related Posts

2 thoughts on “Dincolo de aparente: despre romii ambitiosi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *