Doi vecini este o comedie de moravuri, de fapt singura operă cinematografică ce aparţine lui Tudor Arghezi şi pusă în scenă de Geo Saizescu.

Este o poveste din Bucureştiul interbelic, “un insectar al unei mici burghezii din anul 1928, prima comedie pe similitudine ce surprinde umorul pe paralelă” (Geo Saizescu), primul film din cariera regizorului care a avut premieră în data de 12 mai 1959, având o distributie de zile mari: Grigore Vasiliu Birlic, Ion Lucian, Nineta Gusti, Carmen Stănescu, Dumitru Furdui, Aurel Cioranu, Mitzura Arghezi.

Într-un cartier al oraşului împlinirilor, într-o clădire ce se impune prin măreţie şi stil, în două apartamente vecine, locuiesc două familii falnice prin reputaţia meseriilor lor: cea a unui avocat şi a unui ofiţer. Şi cum mândria nu a apărut în secolul nostru, ea poate fi foarte uşor sesizată de la cele două soţii, până la animalele de companie ale lor despre care ştim că întotdeauna sunt într-un continuu război: o pisică şi un câine. Este o confruntare dusă prin arme materiale: avuţie, lux şi eleganţă. Cele două tabere se hotărăsc asupra unei lupte serioase. În noaptea din ajun, capii celor două familii pun la cale strategii nemiloase prin care va fi pedepsit inamicul. Dar, când cei doi domni ajung faţă în faţă, transformă conflictul într-o prietenie, asemenea unui final de basm, când totul se termină frumos într-o armonie plăcută.

Aceasta este povestea a 33 de minute care au urmat “întâlnirii cu istoria vie a filmului românesc”, aşa cum a numit actorul Eusebiu Stefanescu seara organizată de Fundatia Calea Victoriei la Cercul Militar Naţional avându-i ca invitaţi de onoare pe actorul în cauză şi pe maestrul Geo Saizescu.

Regizorul a vorbit despre dragostea pe care o are faţă de Bucureşti, acest oraş al împlinirilor. I-a dat această denumire plecând de la  romanul „Bucureşti, oraşul prăbuşirilor” al lui Octav Dessila, roman ce-l citise înainte de a veni la admitere la facultate în Bucureşti şi pe care se aştepta să-l găsească precum un distrugător. Îl numeşte oraş al împlinirilor, căci indiferent de greutăţile întâmpinate aici, dacă se luptă pentru speranţele pe care dorim să le atingem totul este posibil. Şi acest lucru este demonstrat de toate valorile care s-au format în acest oraş.

În contrast cu difuzarea primului film, la o zi după, 18 mai, are loc premiera ultimului film, de pana acum, al maestrului Geo Săizescu, Iubire Elena, o coproducţie Grecia/ România/ Italia având în distribuţie mari nume, cum ar fi Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Georgiana Saizescu, Adrian Paduraru, Ileana Stana Ionescu, Eusebiu Stefanescu, Catalin Saizescu.

Evenimentul se înscrie în seria evenimentelor din cadrul LUNII BUCURESTILOR, proiect derulat de Fundatia Calea Victoriei şi Cercul Militar National, însă Fundaţia organizează şi alte evenimente la fel de plăcute, doar trebuie urmărit programul şi bifat prin prezenţă.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *