Festivalul egalitatii de gen, Sibiu 21-28 septembrie

Ea este femeie, nu va reusi”, “Pai sigur conducea o femeie de s-a intamplat asta”, ” Cu femeile nu ai cum sa discuti astfel de lucruri”. Sunt replici ce le aud zilnic, sunt replici ale unor barbati care considera ca rolul femeii in societate este cumva cu mult sub rolul lor. Sunt replici aparute dupa ce o femeie a avut ghinionul sa fie subiect principal in producerea unui accident sau a fost subiectul unui esec in vreun proiect.

Insa daca un barbat face un accident sau greseste ceva, de ce nu apare si regula ca atunci cand vedem ceva de acest gen in fata noastra sa spunem, sigur este rezultatul actiunii unui barbat. Sunt de părere că nu trebuie să existe astfel de reguli, trebuie să existe egalitate de şanse. Orice se întâmplă acum în prezent nu mai are nevoie de o etichetă legată de gen. În trecut, da, au existat astfel de probleme, dar acum nu mai este nevoie. Femeile au schimbat cursul istoriei, prin faptele lor au schimbat imaginea asupra genului lor. Acum femeile sunt pe posturi de conducere, sunt susţinute de familie în activităţile lor, au relații construite pe încredere, au roluri cheie, de conducere, sunt femei de afaceri cu un statut social, sunt femei ce pot constitui un model.

Şi pentru a demonstra că lucrurile au evoluat şi că nu trebuie să existe replici precum cele menţionate iniţial, A.L.E.G. organizează din 2004 o campanie-festival pentru conştientizarea acestei situaţii (mai multe detalii aici http://www.aleg-romania.eu/ro/educatie-si-prevenire/festivalul-egalitatii-de-gen).

Ediţia cu numărul 7 (21-28 septembrie) este organizată cu sprijinul Sibiu Bookfest 2012, Teatrul pentru Copii si Tineret Gong, Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen Filia, Tansilvania Film, Atrium Clasic Cafe, Bonjour Cafe și Sibiu 100% şi este finanţată de Consiliul Judeţean prin intermediul Bibliotecii ASTRA, de Fondul Gobal pentru Copii, Wörwäg Pharma şi AVON – campania împotriva violenţei.

A.L.E.G. este un ONG local înfiinţat la Sibiu în 2004, cu misiunea de a promova egalitatea de gen şi de a combate toate formele de discriminare şi violenţă bazate pe diferenţe de gen.

Evenimentul are loc în incinta Sibiu Bookfest, unde ambianţa îndeamnă la vorbă, dar e organizată după nişte reguli clare care vor face din acest eveniment mai mult decât o simplă discuţie.

Proiectul va debuta vineri, 21 septembrie, ora 12.00, cu vernisajul de fotografie și caricatură Laboratorul de Gender – “Feminin – masculin: cum ne definim azi?”, precedat de o activitate destinată juranliștilor ”Gender și Mass-media”. Pe durata festivalului trecătorii vor fi invitaţi să creeze mesaje, iar pentru inspirație în alegerea cuvintelor, vor fi expuse fotografii sugestive care vor însoţi evenimentul. Mesajele trecătorilor vor prinde viaţă pentru că vor fi scrise cu litere umane, cu ajutorul celor peste 30 de voluntari în cadrul acțiunii Alege-ti cuvintele.

Printre invitaţi se numără Eleonora Pokola, prima femeie din România care şi-a publicat testimonialul de supravieţuitoare a violenţei domestice, după o relaţie abuzivă care a durat 20 de ani, Crina Coco Popescu, prima alpinistă din lume care are în palmares circuitul Şapte Vulcani, la doar 17.

Cu ajutorul Transilvania Film, Festivalul Egalităţii de Gen a selectat trei filme care ilustrează legile scrise sau nescrise care produc diferenţe majore între viaţa unui om femeie şi viaţa unui om bărbat: Persepolis (regia Vincent Paronnaud, 2007), Katalin Varga (regia Peter Strickland, 2009) şi Decreţeii ( regia Florin Iepan, 2005).  Proiecţiile vor avea loc la Sibiu Bookfest, la Teatrul Gong şi în Bonjour Cafe. Fiecare vizionare va fi urmată de o dezbatere la care veţi putea discuta cu membrii unor organizaţii din domeniul egalităţii de gen: Centrul Filia din Bucureşti şi A.L.E.G. din Sibiu.

Mie mi se pare foarte interesant marşul biciclistic ce va avea loc duminică, 23 setpembrie, în Piaţa Mare unde sunt aşteptaţi la start fete şi băieţi care folosesc bicicleta ca mijloc de transport şi vor să impună respect mediu, pentru sănătate şi pentru cei care renunţă la maşină pentru a face mişcare, pentru a mai îndepărta din sursele de poluare.

Pentru cine are posibilitatea şi este în Sibiu în această perioadă, acest festival nu este de ratat, fiind unul de o mare importanţă informativă, o sursă foarte bună pentru a evidenţia evoluţia societăţii şi pentru înlăturarea stereotipurilor încă existente.

PROGRAM cu INTRARE LIBERĂ:
Vineri, 21 septembrie
Gender și mass-media – Atrium Cafe, ora 11.00
Vernisaj foto ”Laboratorul de Gen” – Atrium Cafe, ora 12.00
Artă colectivă ”Fem.&Masc.” – Piața Mare, Sibiu BookFest, ora 14.00
ALEGe-ți cuvintele ”Violența este…” – Piața Mare, Sibiu BookFest, ora 14.00

Sâmbătă, 22 septembrie
Concurs Gender Race – start Piața Mare, Sibiu BookFest, ora 11.00
Biblioteca Vie – Piața Mare, Sibiu BookFest, ora 12.00
Teatru Forum – Piața Mare, Sibiu BookFest, ora 18.00

Duminică, 23 septembrie
Marșul ciclist al egalității de gen – start Piața Mare, Sibiu BookFest, ora 11.00
Pelicula de gen; filmul ”Persepolis” – Piața Mare, Sibiu BookFest, ora 19.30

Luni – Miercuri, 24 – 26 septembrie
Ateliere de gen și dramaturgie – Col. Tehnic Independența Sibiu, Liceul de Industrie Alimentară Sibiu, Grup Școlar de Industrie Ușoară Cisnădie

Marți, 25 septembrie
Teatru Forum – Atrium Cafe, ora 19.00

Miercuri, 26 septembrie
Pelicula de gen: filmul ”Katalin Varga” – Teatrul Gong, ora 19.00

Vineri, 28 septembrie
ALEGe-ți cuvintele ”Corpul meu…” – Piața Mare, ora 14.00
Artă colectivă ”Corpul&drepturile” – Piața Mare, ora 14.00
Pelicula de gen: filmul ”Născuți la comandă – Decrețeii” – Bonjour Cafe, ora 19.00

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *