Nu este zi în care să nu aflu că o persoană a fost diagnosticată cu cancer, că luptă să scape de el, că a învins, că a pierdut. De fapt, de cei mai mulți am auzit că au fost înfrânți. Durerea pierderii unei persoane dragi este greu de explicat în cuvinte, mai ales dacă am și văzut-o cum a fost răpusa de aceasta. Am avut neșansa să surprind durerea unei persoane dragipână când boala a învins, dar am cunoscut și eroi. Acești eroi au luptat cu boala și au învins-o. De la aceștia avem foarte multe de învățat, optimism, drag de viață, respect față de cei din jurul nostru. De fapt, în general, cele mai multe lecții le învățăm când ajunge o boală la noi sau la cei din jurul nostru.
Eroii despre care spuneam, pe lângă faptul că se luptă cu boala, cu stresul controalelor la care li se poate confirma întoarcerea bolii sau extirparea ei în totalitate, mai au de dus o luptă, cea cu medicamentele, acestea fiind destul de greu de procurat.
În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienți. Deși, teoretic, statul român le garantează cetățenilor lui dreptul la viață, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra șanselor lor de supraviețuire. Pentru mulți dintre ei ajutorul a venit de la o rețea de anonimi, cunoscută mai târziu ca “Rețeaua Citostaticelor”.
Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumparat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul “Rețeaua” urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România, ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie acesteia.
Documentarul este regizat de Claudiu Mitcu și este bazat pe o investigație realizată de Vlad Mixich. Este un documentar construit pentru a se atrage atenția autorităților române, dar este destul de anevoios drumul până la acestea, asezonat cu neprofesionalism și nepăsare. Documentarul poate mișca persoane care știu ce-nseamnă durerea, poate mișca oameni cărora le pasă de oameni. Atât.
Rețeaua are premiera în prime time, pe 24 septembrie, orele 20, la HBO. Sunt 60 de minute care ne pot ajuta să-nțelegem unele lucruri, măcar noi să-nvățăm din ele.
https://www.youtube.com/watch?v=bh-2sga68xk