Chiar dacă a trecut deja o săptămâna de la ziua cea mare, 29 noiembrie, zi în care a avut loc “Gala persoanelor cu dizabilităţi”, abia acum mi-am făcut curaj să scriu despre ceea ce am trăit acolo.
Ţin să menţionez că la început când am auzit despre acest eveniment mi-am zis că va fi unul ca toate celelalte la care am contribuit/participat. M-am înşelat. Este de departe cel mai emoţionant eveniment unde am putut observa cât de ambiţioase pot fi unele persoane, ce poveşti ascund în spatele zâmbetelor pe care ei le afişează, câte lucruri avem de învăţat de la ele.
Unii dintre ei nu au avut nicio problemă de sănătate, au fost perfect normali, şi la un moment dat, un mare ghinion s-a abătut asupra lor. Astefl au ajuns în scaun rulant sau nu mai pot vedea sau nu mai pot auzi. Nu ştiu să zic cum se simt ei, dar eu, încercând să mă pun în locul lor mă îngrozesc. Sunt conştientă că oricare dintre noi, cei care în momentul de faţă nu avem niciun fel de deficienţă, poate trece de partea celor care au fost vedetele serii de 29 noiembrie la Televiziunea Română.
Nu pot să nu vorbesc aici despre unul dintre cazurile care m-a impresionat foarte tare. Este vorba despre Laura Hunter din Craiova. Ea a câştigat premiul cel mare la categoria “Oameni cu desăvârşire” din cadrul Galei. Când am văzut-o la intrare nu mă gândeam nici o clipă că ea ar putea fi una dintre persoanele înscriese în competiţie. Chipul ei blând şi zâmbetul de pe chip o puneau într-o lumină tare frumoasă şi chiar este frumoasă. Dar totuşi ea are o deficienţă, suferă de hipoacuzie bilaterală congenitală – cofoză, grad de handicap accentuat. Cu alte cuvinte, ea nu aude, dar cu toate acestea face foarte multe lucruri minunate: îi ajută pe puștii cu deficiențe de auz de la Centrul Școlar “Beethoven” din Craiova să cucerească premii și lumi, dansează, face coregrafie, pantomimă și teatru și studiază pictura.
De fapt, toate poveştile prezente la Gala sunt extrem de emoţionante şi cu foarte multe semne de întrebare. Cum să ai doi copii şi la un moment dat amândoi să ajungă în scaun rulant sau să iubeşti muntele, expediţiile şi un accident să te izoleze pe viaţă într-un scaun sau să vezi şi o maşină şi o clipă de neatenţie să îţi fie fatale, să îţi oprească lumina din faţa ochilor. Cum?! Oamenii prezenţi la Gală chiar au trăit aceste episoade, sunt poveştile lor de viaţă.
Declar cu desăvârşire că acesta este un eveniment care pe de-o parte mi-a frânt inima, căci pentru mine sunt destul de dureroase poveştile lor, dar m-a şi întărit prin zâmbetul, tăria de caracter, ambiţia şi realizările participanţilor.
Înregistrarea emisiunii a putut fi urmărită la TVR 1 pe 3 decembrie, de ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi, însă pentru cei care au ratat transmisiunea, aceasta poate fi vazută şi accesând site-ul evenimentului.
Câştigătorii Galei persoanelor cu dizabilităţi au fost:
– la categoria “Porţi deschise”, dedicată celor care fac eforturi de accesibilizare, câstigatorul desemnat a fost Centrul de Resurse şi Asistenţă Educaţională Speranţa.
– Câştigătorul secţiunii “Promovează abilitatea”, dedicată presei, este Radio România Timişoara.
– “Angajatorul abilitatii” din acest an este o companiie din linia întâi a frontului incluziunii: bauMax.
– La categoria “Şcoala tuturor abilităţilor”, deschisă unităţilor de învăţământ incluzive, câştigătorul desemnat de juriu a fost grădiniţa Casa Minunată, din Oradea.
– Oameni cu desavarsire sunt toti candidatii de categoria de competitie cu acest nume. Premiul cel mare la acesta sectiune ii revine Laurei Elena Huter, din Craiova.
– Premiul de popularitate – Alexandru Nicolae Ghenescu – un puşti pasionat de lectură, matematica si informatica din satul Ghirbom din Alba.
Felicitări câştigătorilor şi organizatorilor!
P.S.: mai multe poze de la eveniment se găsesc pe pagina de facebook sau pe site!