Covor roşu, eleganţă, stil şi multe poze. Aşa aş putea descrie imaginea formată la începutul celei de-a 6-a ediţii a Galei Gopo, din 26 martie. Dar ce reprezintă această gală şi premiile acordate în cadrul acesteia?

Premiile Gopo reprezintă un eveniment anual de prestigiu prin care se recompensează cele mai importante realizări cinematografice naţionale din cursul anului precendent şi se promovează adevăratele valori din domeniu în rândul unui public cât mai larg.

Premiile Gopo se desfăşoară după un model adoptat de cele mai importante evenimente de acest gen din ţări cu cinematografii puternice, precum Statele Unite (Premiile Oscar, Globurile de Aur), Franţa (Cesar), Marea Britanie (BAFTA), Spania (Goya), Danemarca (Guldbagge). Trofeele sunt decernate anual în cadrul Galei Premiilor Gopo, în urma votului a peste 400 de profesionişti din toate sectoarele industriei cinematografice autohtone. Aceştia aleg, prin vot individual şi secret, cei mai buni dintre nominalizaţii la fiecare categorie competitivă, desemnaţi de un juriu de personalităţi în domeniu. ( http://premiilegopo.ro)

Nefiind o specialistă în domeniul cinematografiei, nu pot descrie aspecte legate de actori, filme, ci doar pot afirma faptul că în sală puteau fi observate emoţii pe feţele celor nominalizaţi. Emoţiile, bucuria, mulţumirea sau dezamăgirea, după caz, au putut fi observate  şi din intensitatea aplauzelor.

Pentru mine, un moment destul de încărcat emoţional a fost acordarea premiului pentru întreaga activitate doamnei Tamara Buciuceanu-Botez. Aplauzele au fost intense şi au fost răsplătite de un “VĂ MULŢUMESC!” strigat de 3 ori de către distinsa actriţă.

Au fost şi momente amuzante, clipurile care au parodiat filmele nominalizate anul acesta la Premiul Gopo, realizate de comedianţii invitaţi ai acestei ediţii – Mihai Bobonete (Bobo), Cosmin Nedelcu (Micutzu), Mihai Rait şi Cosmin Natanticu.

Lista câştigătorilor Galei Gopo 2012:

Cel mai bun film: “Aurora” (Cristi Puiu)

Cel mai bun regizor: Cristi Puiu (“Aurora”)

Cel mai bun actor în rol principal: Bogdan Dumitrache (“Din dragoste cu cele mai bune intenţii”)

Cea mai bună actriţă în rol principal: Ana Ularu (“Periferic”)

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ioana Flora (“Periferic”)

Cel mai bun actor în rol secundar: Adrian Titieni (“Din dragoste cu cele mai bune intenţii”)

Cel mai bun scenariu: Cristi Puiu (“Aurora”)

Cel mai bun film european: “Melancholia” (Danemarca) – distribuitor Independenţa Film

Tânără speranţă: Anca Miruna Lăzărescu (“Apele tac”)

Cel mai bun scurtmetraj: “Apele Tac” de Anca Miruna Lăzărescu

Cel mai bun documentar: “Vorbitor” de Radu Muntean şi Alex Baciu

Cel mai bun film de debut: “Periferic” de Bogdan George Apetri

Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: Dana Roşeanu şi Domnica Bogdan (“Bună! Ce faci?”)

Cele mai bune costume: Nicoleta Cârnu (“Bună! Ce faci?”)

Cele mai bune decoruri: Dan Toader (“Dacă bobul nu moare”)

Cea mai bună muzică originală: Piotr Dziubek (“Crulic – Drumul spre dincolo”)

Cel mai bun sunet: Piotr Witkowski şi Sebastian Wlodarczyk (“Crulic – Drumul spre dincolo”)

Cel mai bun montaj: Eugen Kelemen (“Periferic”)

Cea mai bună imagine: Marius Panduru (“Periferic”)

Premiul pentru întreaga activitate: actorii Tamara Buciuceanu-Botez şi Iurie Darie

Premii speciale: asistentul de imagine Dumitru Gaiţă şi scenografa Lidia Luludis

Premiul Romanian Society of Cinematographers: Radu Aldea (“Bună, ce faci?”)

Premiul Pro Cinema 2012: actriţa Ioana Flora (pentru rolul din “Periferic”)

Premiul publicului – pentru filmul cu cel mai mare succes în box office-ul românesc: “Naşa” (MediaPro Pictures)

În cadrul Galei Gopo 2012 au fost prezentate şfilmele anului 2012: “Visul lui Adalbert” de Gabriel Achim, “Brancusi pentru eternitate” de Adrian Popovici, “Cernozaurii” de Radu Dinulescu, “Deja vu” de Dan Chisu, “Domestic” de Adrian Sitaru, “Diaz – Don’t Clean Up This Blood” de Daniele Vicari, “Domnisoara Christina” de Alex Maftei, “It Takes two to Fence” de Gheorghe Andrei, “Se cauta o mama” de Adrian Popovici, “Si caii sunt verzi pe pereti” de Dan Chisu”, “Tatal fantoma” de Lucian Georgescu, “Killing Time” de Florin Piersic Jr., “Toata lumea din familia noastra” de Radu Jude, “Despre oameni si melci” de Tudor Giurgiu, “Ultimul corupt din Romania” de Sergiu Nicolaescu, “Youtube Bazaar” de Dan Chisu, “Undeva la Palilula” de Silviu Purcarete, “Minte-ma frumos” de Iura Luncasu si “S-a furat mireasa” de Jesus del Cero.

Fiecare câştigător şi-a meritat aplauzele şi felicitările. Un set complet din acestea merită îndreptate şi către organizatori care au avut grijă ca fiecare moment să fie ca la carte. Deci, FELICITĂRI organizatorilor!!!

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *