Gran Gelato 2_foto Radu BadoiuPentru început vreau să clarific faptul că gelato nu este înghețată. Gelato nu este un mod mai pretențios pentru a numi o înghețată, ci este un cu totul alt desert, pregătit diferit și considerat superior înghețatei. De exemplu, înghețata conține minimum 10% grăsime, gelato conține între 5-7%.

Înghețata este un desert înghețat, făcut din lapte, smântână, zahăr și albuș de ou (așa ar trebui). Toate aceste ingrediente, plus celelalte ingrediente care conferă aromele, sunt gătite mai întâi, până se formează un amestec cremos. Apoi, după ce crema este răcită, aceasta este amestecată la viteze mari pentru a căpăta compoziția cât mai mult aer și pentru a crește în volum. Înghețata se servește la temperaturi foarte mici, iar rezultatul trebuie să fie fin, cu o textură ușoară și cremoasă.

Gran Gelato 3_foto Radu BadoiuPentru gelato totul începe tot cu pregătirea unei creme ca aceea de înghețată, dar produsul de față are mult mai mult lapte și mai puțină smântână și ouă (în unele locuri nu se pun ouă deloc). Crema este amestecată mult mai încet, ceea ce face ca aerul să pătrundă într-o proporție mult mai mică. Gelato ajunge astfel să fie mult mai dens și mai greu decât înghețata. Se servește la temperaturi mult mai mari decât înghețata, astfel că textura este mult delicată cu arome mult mai puternice.

Acestea fiind spuse, vreau să povestesc despre Gelateria Gran Gelato Italia, locul în care putem descoperi peste 40 de sortimente de gelato, care diferă în fiecare zi.

Gelateria Gran Gelato este ideea lui Gianfranco Toniolo, care în 1992 a deschis un magazin artizanal în Portogruaro, un oraș din provincia Veneția, cu dorința de a face un  produs folosind doar materii prime de înaltă calitate, totul într-un mod cât se poate de tradițional, inclusiv prin mixarea manuală a ingredientelor. În rețetele sale, Gianfranco Toniolo folosește doar ingrediente naturale, cum ar fi lapte și fructe proaspete, cacao de cea mai buna calitate, alune de pădure din Piemont, fistic selectat Bronte și multe alte ingrediente, în funcție de sezon.

Ca orice om pasionat de munca sa, după multe sacrificii și eforturi zilnice de a îmbunătăți  produsul, rezultatele au apărut, numărul de clienți de toate vârstele devenind din ce în ce mai mare.

După succesul din Italia, Gianfranco Toniolo și fiul său, Alessandro Toniolo, au decis să deschidă în 2013 și în România, la București, o gelaterie stradală cu atelier pentru producerea de înghețată cu rețete tradiționale italiene. Rezultatele au început să apară și la București, în lunile de vară având aproximativ 500-600 de clienți pe zi și mai mult de 1000 de clienți în weekend, iar media de două cupe/client. Astfel, familia Toniolo a decis să deschidă o a doua locație dedicată înghețatei, cea de pe Calea Floreasca nr. 91/111.

„Am crescut cu pasiunea pentru înghețată și cu această curiozitate de a amesteca aromele cu fructele pentru a obține gusturi și texturi noi. Practic, în atelierul de producție din București experimentăm zilnic noi sortimente de înghețată pentru că noi chiar credem că avem o cultură a înghețatei. Mai mult decât atât, clienții sunt cei care ne inspiră pentru că de multe ori ei sunt cei care ne întreabă de gusturi descoperite în vacanțele lor în Italia și pe care vor să le regăsească și aproape de casă. De aceea, s-a creat o rețea fidelă de clienți care revin la noi tocmai pentru autenticitatea gustului,” povestește Alessandro Toniolo despre business-ul său.

Sortimentele pe care le putem găsi în cele două locații diferă în funcție de materia primă de sezon. Printre cele mai comandate sortimente sunt Fior di Latte, Vaniglia, Pistacchio, Frutti di Bosco, Limone.

Eu am încercat paste de gelato și aromele Fior din Latte, Pistaccio, Frutti di Bosco și mi-au plăcut, mult. Recomand a se încerca efectuarea unei vizite, nu e cu regrete (doar dacă nu se decide un exces de arome și astfel devenind necesar și efectuarea unor vizite la sala de fitness).

13691035_1026292344150403_7058739386929806580_osursă informații despre diferențele dintre gelato și înghețată.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *