Cu Habitat for Humanity ”am făcut cunoștință” în octombrie 2012 când am dat o mână de ajutor, așa cum mă pricepeam eu în acel moment, la Big Build la construirea unor case lângă Craiova. Apoi am mai participat alături de ei în decembrie la împlinirea marelui vis al familiei Cănuță, acela de a avea o casă adevărată.
Habitat for Humanity este o organizație non-profit care construieşte şi reabilitează locuinţe pentru familii defavorizate. La nivel global Habitat for Humanity Internaţional a construit peste 600.000 de locuinţe sigure, decente şi accesibile. Peste 3 milioane de oameni din mai mult de 3.000 de comunităţi din 80 de ţări din întreaga lume au beneficiat de programele Habitat. Visele unor oameni cu adevărat nevoiași au ajuns realitate. Nimic nu este mai minunat decât a spune acasă locului care chiar îți aparține. Până în acest moment, mai mult de 3.307 de familii nevoiaşe din România au beneficiat de sprijinul organizaţiei Habitat for Humanity România.
Pentru început de 2013 Habitat for Humanity România, ProAct Support și OSI-Inițiativa de Sănătate Mintală și-au propus construirea unei case pentru 6 persoane cu dizabilități, Casa Mihail (localitatea Mihăilești, judeţul Giurgiu). Scopul proiectului este acela de a dezvolta un model de incluziune şi valorizare socială cu o contribuţie importantă în dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilități mintale. Proiectul promovează o altă abordare a dizabilităţii, prin prisma principiilor normalizării şi a potenţialului de transformare al oamenilor care vor locui în Casa Mihail. Este o metamorfoză de la stadiul de persoane total dependente şi lipsite de orice interes pentru propria viaţă, la persoane preocupate de propria viaţă, de a învăţa lucruri noi, de a-şi găsi o slujba, de a comunica, de a avea relaţii şi de ce nu de a avea propria familie într-o bună zi.
Casa Mihail oferă un model de incluziune şi valorizare socială. Proiectul vine în sprijinul dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități prin construirea unui model de casă complet accessibilizată, integrată în comunitate. Aceasta oferă cadrul necesar dezvoltării abilităţilor de viaţă independentă, viitorii locatari câştigându-şi astfel demnitatea şi implicându-se în viaţa comunităţii, fără a fi segregaţi în instituţii în care deseori sunt privaţi de drepturi fundamentale.
Persoanele cu dizabilităţi mintale au nevoie să primească suport într-o manieră în care să fie respectate si valorizate, oferindu-le posibilitatea de a trăi o viaţă demnă şi utilă, cu sentimentul împlinirii. Fiind un proiect pilot, pornind de la nevoile reale ale beneficiarilor proiectului şi ţinând cont de valorile comunităţii în care se dezvoltă, Casa Mihail reprezintă un model ce poate fi replicat în alte comunități la nivel național.
Casa Mihail va fi construită în luna aprilie și, pe lângă ajutorul organizațiilor implicate, este nevoie și de sprijinul nostru, al tuturor. Fiecare dintre noi poate contribui la clădirea unui vis minunat, acela de a avea o casă proprie, acela de a obține independență. Cei 6 beneficiari vor avea parte de asistență specializată, dar vor fi învățați în același timp să se descurce singuri în societate. Este mult mai bine pentru ei să se desprindă de aglomerația unui centru unde locuiesc mult mai multe persoane cu dizabilități și să locuiască alături de mult mai puține persoane.
Așadar, cum putem ajuta acest proiect? Prin donații în RON/EUR /USD: cod IBAN: RO25 BRDE 050S V150 1751 0500, BRD Sucursala Oradea, prin participarea efectivă la construirea Casei Mihail (250 euro înscrierea).
Later UPDATE: va fi construită începând cu data de 25 mai. Vremea urâtă a făcut imposibil planul pentru luna aprilie.
2 thoughts on “Habitat for Humanity – Casa Mihail”