Astăzi, mai mult ca oricând, de la fertilitate la infertilitate este doar un pas. Stresul, poluarea şi stilul de viaţă epuizant îşi pun amprenta asupra sănătăţii şi mai ales a psihicului, iar ignoranţa şi lipsa simptomelor în timp real transformă infertilitatea în inamicul tăcut care adeseori este descoperit când nu mai este nimic de făcut.
Trăim niște vremuri care ne permit să ne informăm, există specialiști, persoane gata oricând să sară în ajutor și să sprijine mame, familii pentru a aduce pe lume un copil sănătos de care să se poate bucura aceștia.
Și chiar dacă nu ne dorim în acest moment un copil, eu de exemplu nu vreau acum, trebuie să încercăm să urmărim ce ne afectează, de ce ne afectează și cum putem trata. Pentru că putem ajunge la 35-40 de ani, nefericite, cu dorința arzândă în noi cum că ne-am dori să auzi și noi un mama prin parc și să ne fie adresat nouă. De ce să ne facem griji de pe acum, dar chiar și mai devreme? Sunt foarte multe exemple care indică fete/femei care au ajuns la menopauză de pe la 22-23 de ani sau nu pot avea copii sau au diverse afecțiuni.
Trebuie să ne informăm și asta am făcut și eu participând la un curs introductiv în ceea ce înseamnă sănătatea reproductivă, infertilitate și fertilizare in vitro, la Columna Medical Center. Am fost unul dintre primii absolvenți ai Academiei de FIV, am făcut cunoștință cu cei mai buni medici din domeniu, am aflat povești, am rezolvat niște dileme și m-am și îngrozit, organismul nostru ne poate face surprize nefericite atunci când vrea el dacă noi nu-i dăm atenție.
La acest capitol este important să știm clar ce este infertilitatea, ce o cauzează și ce putem face cât mai repede să rezolvăm această problemă, dacă o avem,
Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a avea un copil, după un an de activitate sexuală regulată, neprotejată. Parlamentul European, într-o rezoluţie din 2008, constată ca “infertilitatea este o boala recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia. TREBUIE reținut faptul că în România statul nu sprijină sub nicio formă problemele legate de infertilitate.
Viciile, precum tabacul, alcoolul sau drogurile sunt factori care influențează capacitatea de concepere atât la femei cât și la bărbați, cauzând daune pe termen lung.
Aşa cum o multitudine de cauze pot influenţa fertilitatea, tratamentul infertilităţii este extrem de diversificat şi presupune o colaborare strânsă interdisciplinară: ginecologi, embriologi, urologi, endocrinologi, hematologi, psihologi etc.
În linii mari, tratamentul infertilităţii constă în intervenţii medicamentoase, chirurgicale şi tehnici de reproducere umană asistată precum: inseminare intrauterină şi fertilizare in vitro.
Nu există un tratament universal valabil, fiecărui cuplu fiindu-i recomandate tratamente individualizate în funcţie de patologia implicată.
Fertilizarea In Vitro reprezintă obţinerea embrionului în laborator şi transferul acestuia în uterul mamei. Nu reprezintă un procedeu de injectare de otravă, hormoni dăunători corpului uman sau ce mai spun alte mituri. Este o soluție la care au apelat mulți părinți aproape disperați de dorința de a avea copii. Aceasta este de mai multe tipuri.
- FIV standard – obţinerea embrionilor se face prin punerea în contact a ovocitelor partenerei (extrase anterior prin puncţie ghidată ecografic) cu un număr determinat de spermatozoizi ai partenerului. Atunci când acest număr nu poate fi obţinut prin tehnicile de preparare a spermei, se apelează la ICSI.
- ICSI (injecţia intracitoplasmatică a spermatozoidului) – obţinerea embrionilor se face prin injecţia unui spermatozoid selectat al partenerului în ovocitul femeii.
- Diagnosticul de preimplantare PGD – Preimplantation Genetic Diagnosis, se recomandă cuplurilor cu boli genetice în antecedente sau care au întampinat probleme în a obţine sau a păstra o sarcină.
- Screeningul genetic de preimplantare PGS – Preimplantation Genetic Screening, se recomandă în vederea depistării aneuploidiilor, adică modificările de număr şi structură ale cromozomilor la nivel embrionar.
Trebuie să ne informăm, să ne facem analizele, să fim deschiși la evoluția în bine a societății noastre. Pentru mai multe informații nu ezitați să parcurgeți informațiile de pe www.academiadefiv.ro . Nu facem un bine altor persoane, ci nouă :)