Urmând cursul normal al lucrurilor, după povestiri din ziua 1, urmează la rând, bineînţeles, şi cele din cea de-a doua zi a Proiectului Redescopera Romania, aflat la cea de-a 5-a ediţie.
Ziua ne-am început-o cu o plimbare prin Timişoara care s-a dovedit a fi un oraş tare simpatic şi în care cu siguranţă voi reveni în viitor. Ca orice oraş cu pretenţii şi care a scris bucăţică din istoria României, are şi acesta Piaţa Unirii din care am ajuns la Muzeul de Artă. Aici am putut admira un palier întreg împărţit pe perioade cu picturi ale marelui pictor Corneliu Baba, donate de către cea de-a doua soţie a acestuia. Tablourile ne-au transmis anxietate, durere, tristeţe, fiind pictate parcă în culori bacoviene, puţine au fost portretele în care să apară şi ochi ale oamenilor, erau doar feţe înspăimântate. După o plimbare prin mai multe perioade ale artei, ne-am oprit privirile la expoziţia de artă modernă, care permite diverşilor autori să transmită sentimente simţite de către ei publicului vizitator. Doamna muzeograf ne-a indicat faptul că cel din urmă tip de artă este unul destul de revoluţionar, stârnind diverse controverse, fiind vizitat îndeosebi doar de tineri.
Cu paşi repezi ne-am continuat drumul, eu având astăzi alături alţi participanţi la proiect, Augustin – oratorul, Ana – premianta şi Ivo – #cupluta. Fiecare dintre ei îşi merită aceste denumiri pentru că, astfel, Augustin s-a dovedit un concurent de temut cu ale sale discursuri haioase împotriva Amintirilor din copilărie ale lui Ion Creangă. Dar recunosc că are un umor tare fain. Ana este premiantă pentru că în fiecare zi, cu acest proiect din care fac şi eu parte, Redescopera Romania, a mai luat câte un premiu, dar este un lucru normal, aşa “păţesc” proiectele cu adevărat muncite, bine lucrate. Deci felicitări! Pentru Ivo, denumirea vine de la proiectul său drag cu pluta în care s-a plimbat timp de două săptămâni cu pluta şi trei prieteni pe Mureş.
Ca să ne iubească mai mult, prima oprire după Timişoara a fost la Arad, unde i-am oferit cu toţii lui o plimbare pe faleza Mureşului pentru a-i permite retrăirea unor clipe dintr-un proiect de suflet.
După Arad a urmat un castel surpriză pe care l-am descoperit pe traseu, şi anume Castelul Purgly din Sofronea. Ne-am făcut temele pe drum pentru a nu fi în afara explicaţiilor ghidului pe care presupuneam că-l vom avea. Se compune dintr-un corp de clădire în partea centrală etajată, lângă care se înalţă un donjon de factură medievală imitând renumitul castel de la Hunedoara. În exterior, mai ales la faţadã, castelul este bogat dantelat şi prevãzut cu o serie de ieşituri şi turnuleţe, ca în arhitectura feudalã.
Dar am fost întimpinaţi nu de un ghid amabil de muzeu, din contra, prima dată am observat pancarda cu “NU” faptul că nu vom avea voie să facem nimic. Am fost întâmpinaţi de o doamnă îmbracată în roşu ( un nou STOP) care ne-a stricat buna dispoziţie prin interzicea accesului în castel pe motiv că este al patronului şi că nu avem voie decât vreo 5 minute pentru observarea împrejurimilor
Am renunţat uşor la acea locaţie şi ne-am continuat traseul din Romania. Nu am reuşit să pătrundem nici în interiorul următorului obiectiv propus, Castelul Csernovics din comuna Macea, judeţul Arad, şi nu pentru că ne-ar fi interzis din nou cineva ori vreun anunţ, însă am aflat că acesta nu este deschis publicului larg, este o proprietate privată şi am reuşit să facem doar o scurtă plimbare prin grădina botanică în care se află acesta. Castelul Csernovics (sau Cernovici) este un monument istoric și arhitectonic. Istoria castelului este legată de cea a familiei nobiliare de origine sârbă Csernovics care în anul 1720 primesc de la Imperiul Austriac titlu nobiliar.
Masa de prânz ne-a fost pe bunul plac şi destul de delicioasă la restaurantul Ceapa Roşie, tot de pe respectatul Bulevard al Unirii, însă acum fac referire la cel din oraşul Deva.
Traseul a continuat pentru Dusterul 5 cu muzică de copii de la Itzi Bitzy FM până la ora 22 până în drăguţul oraş Sibiu, la Hotelul Parc.
A fost o zi frumoasă, de toamnă plăcută şi prietenoasă cu un soare care ne-a zâmbit toată ziua şi care ne-a încurajat să redescoperim România.
Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR,Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.
Au mai scris despre cea de-a doua zi: Ionuţ Bunescu, Makavelis, Anne Marie.