După două zile de neuitat petrecute alături de colegii din Redescopera Romania, nici cea de-a treia nu s-a arătat a fi mai prejos.
Primul obiectiv vizitat a fost Complexul Muzeal ASTRA din Sibiu. Este cea mai importantă instituţie fondată de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, a fost inaugurat în 19 august 1905. El s-a născut din dorinţa românilor ardeleni de a-şi defini propria identitate etnoculturală, în conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar şi pe fondul emancipării culturale a tuturor popoarelor din centrul şi sud-estul Europei, având ca model muzeele deja constituite ale saşilor, ungurilor şi secuilor. Acesta prezintă evoluţia în timp a caselor, a îmbunătăţirii condiţiilor de trai o dată cu trecerea vremii.
Pentru ce-a de-a treia zi am fost repartizată în echipajul lui Bobby Voicu, cu Madalina Uceanu şi Sorin Grumăzescu cu care am petrecut tare frumos timpul avut la dispoziţie.
După Complexul ASTRA ne-am îndreptat spre judeţul Alba unde am vizitat cetatea Câlnic. Este unul dintre monumentele de arhitectură cele mai interesante din România, ocupând un loc aparte între fortificaţiile ridicate de saşii transilvăneni. Specificitatea monumentului constă în combinaţia dintre reşedinţa nobiliară, având ca simbol donjonul, şi fortificaţia comunităţii săteşti libere, a cărei intervenţie constructivă este marcată de cămările adosate zidului de incintă. Evident, cele douăaporturi (al familiei nobiliare şi al comunităţii săteşti) au fost succesive în timp, pe parcursul epocii medievale.
Valoarea istorică a ansamblului de arhitectură, la care se adaugă starea bună de conservare, au fost motive importante pentru includerea acestuia pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.(sursă)
Am lăsat cetatea în urmă şi ne-am îndreptat spre Făgăraş, unde ar fi trebuit să ajungem şi la cetate, dar foamea nu ne-a permis acest lucru. Au fost însă alţi colegi să viziteze şi prin pozele făcute de ei am reuşit indirect să întreprind şi eu o vizită dincolo de zidurile cetăţii.
Cu cât ne apropiam mai tare de munte cu atât am putut observa mai bine că munţii deja au îmbrăcat straiele de iarnă, lucru pe care l-am şi simţit prin scăderea temperaturii cu cât ne apropiam mai mult de Sâmbăta de Sus.
La Sâmbăta de Sus am fost întimpinaţi de parte din colegii de la celelalte ediţii Redescopera Romania din anul 2011.
Cu siguranţă va urma un week-end de excepţie pentru că altfel nu este posibil având în acelaşi loc atât de mulţi oameni deosebiţi şi chiar apropiaţi sufletului, căci această expediţie nu permite altceva decât apropierea şi îndrăgirea oamenilor cu care ai de călătorit.
Redescoperă România este un proiect Petrom, împreună cu BCR, Dacia,Romtelecom, Paralela 45 şi Muzeul Naţional al Ţaranului Român.