Născut în Sibiu, orașul care îi este și sursă de inspirație prin locurile sale liniștite, Lucian Rusu a studiat design vestimentar la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, master. A absolvit în 2014, având ca lucrare de diplomă colecția ”Radical din chip” (colecția s-a remarcat prin conturul inedit al siluetelor propuse, prin materialele interesante și detaliile surprinzătoare).
Ca designer vestimentar și-a propus să realizeze o legătură productivă între vibrațiile urbane și structurile de mediu, între întuneric și lumină, între prezent și trecut.
Lucian este unul dintre cei 13 designeri implicați în proiectul Art & Fashion for Education. Este pentru prima dată când participă la acest gen de proiect. Îi place și cu siguranță o va mai face!
A folosit lucrările controversatului artist vizual Gotffried Helnwein ca sursă de inspirație pentru propriul concept al produsului realizat în cadrul expoziției Art&Fashion for Education, deoarece acestea sunt concepute ca omagii aduse copiilor. Într-o lume vidată de sens și tandrețe, Helnwein le oferă acestor fragile icoane în miniatură privilegiul somnului și al inerției, interstiții care îi apără de maturi și de universul lor agresiv.
Tinând cont de însuși scopul proiectului Art&Fashion for Education – acela de a facilita drumul către educație pentru copiii vulnerabili și defavorizați – consideră că Sleep și Modern Sleep se instituie, în primul rând, ca pledoarie pentru recuperarea inocenței mesianice a copilăriei, explorând lirismul specific acestei vârste unice.
A realizat două produse vestimentare care compun un ansamblu: o fustă și un top. Le puteți admira la Atelier 030202 (str. Sfanta Vineri, nr. 11) începând de joi, 14 mai. După București, expoziția se va muta la Muzeul de Artă din Timișoara (23 iunie – 17 iulie 2015) și apoi la Muzeul Național de Artă din Cluj (03 septembrie – 16 septembrie 2015).
A acceptat să se implice în acest proiect, deoarece i-a plăcut foarte mult inițiativa și, fiind la început de drum, știe cât de complicat este să te dezvolți fără o stabilitate financiară. Își dorește ca prin participarea sa la Art&Fashion for Education să facă posibil acel nivel de realitate către care tind operele lui Helnwein: înfrângerea brutalității prin spiritualitatea elevată a copilăriei.
“Art & Fashion for Education” este un proiect initiat si curatoriat de Pavilion Curatorial Office (Razvan Ion, Eugen Radescu si Gergo Horvath) si Bucharest Biennale – Bucharest International Biennial of Contemporary Art.
Atât echipa proiectului cât și artiștii/designerii lucrează pro bono pentru acest eveniment.
Mai multe puteți afla pe pagina de Facebook a Art & Fashion for Education și pe pagina de Instagram. Haideți să facem bine!