M-am abonat la atelierul de responsabilitate socială!

Despre o schimbare in bine a lumii aud zi de zi, despre o lume mai buna si mai responsabila, de asemenea. Si eu imi doresc, precum multi alţii, ca atunci cand ies dimineata din bloc sa nu mai vad pe strada gunoaie, piese de mobilier lasate la voia intamplarii, vreau si eu ca atunci cand privesc in jurul meu sa fiu mandra din toate punctele de vedere de oamenii alaturi de care formez populatia acestui oras, aceasta tara.

Aceste dorinţe ale mele nu sunt imposibile, pot fi puse uşor în practică prin educarea populaţiei. Şi vârsta ideală pentru “arderea” etapei legate de educaţie mi se pare a fi cea cuprinsă în intervalul 14-18 ani. Este etapa care pregăteşte copilul, actualul adolescent, viitorul adult pentru responsabilizare, în speţă pentru responsabilizare socială. În această etapă, adolescenţii sunt capabili să recepţioneze un mesaj complex vis-à-vis de responsabilitate socială, responsabilitate faţă de mediu, voluntariat, consum responsabil.

Din dorinţa de a se răspunde la această cerinţă de educare a societăţii a apărut şi Atelierul de responsabilitate sociala, dedicat elevilor de liceu, pentru început câte 20 din 3 licee  din Bucureşti: Colegiul G.Coşbuc, Colegiul Mihai Viteazul şi Liceul Bilingv Miguel Cervantes. Acesta este un program educational prin intermediul căruia Orange şi Asociaţia ARC doresc să ofere câteva directive  legate de responsabilitatea socială elevilor.

CSR sau Corporate Social Responsibility  sau  Responsabilitatea Socială Corporativă reprezintă conceptul ce face referire la contribuţia pe care trebuie să o aibă companiile la dezvoltarea societăţii în care trăim, fiind caracterizat prin voluntariat, prin preocuparea faţă de social şi faţă de mediul înconjurăror a acostora. Conceptul de responsabilitate socială nu este ceva nou, acesta devenind cunoscut începând cu 1970, deși diverse aspecte conexe conceptului erau integrate în sfera de acțiune a organizațiilor și guvernelor încă din secolul XIX.

Prin intermediul programului Atelier de responsabilitate sociala, după orele de curs, , se va construi puntea de legătură între elevi, un mediu înconjurător în curs de transformare în bine şi o mare companie. Programul se derulează în perioada 19-30 noiembrie şi are planificate două întâlniri sub forma unor workshop-uri cu câte 20 de liceeni din fiecare dintre liceele amintite. Se va discuta la prima întâlnire despre voluntariat şi responsabilitate socială, iar la cea de-a doua se va trata subiectul ”consumul responsabil”.

Fiind inclusă în mulţimea de oameni ce îşi doreşte şi luptă pentru un mediu mai bun, mai sănătos, am acceptat cu mare drag să particip la Liceul Bilingv Miguel Cervantes la cele 2 workshop-uri din cadrul Atelierului şi să împărtăşesc elevilor din experienţa mea de voluntariat.

Şi nu doar cei 20 de liceeni de la Liceul Bilingv Miguel Cervantes de exemplu, liceul unde voi participa eu, vor lua contact cu aceste material ce le vor îndruma paşii spre ceea ce reprezintă responsabilitate socială. Cât mai mulţi liceeni sunt aşteptaţi pe pagina de facebook a evenimentului unde nu vor fi postate doar informaţii teoretice, ci şi exemple practice, concursuri, anunţuri cu privire la viitoare evenimente cu acelaşi specific.

Related Posts

One thought on “M-am abonat la atelierul de responsabilitate socială!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *