Marsul ciclist al egalitatii de gen

De mica, mai exact de la varsta de 3 ani, am fost adepta mersului pe bicicleta si nu am renuntat la acesta nici in momentul in care varsta mi-a permis sa conduc o masina, sa am permis de conducere. Sofatul este o alta pasiune care nu o aboleste pe cea veche care este benefica bunei functionari a organismului meu, care ma indeamna la miscare, care ma relaxeaza, si anume pedalatul.

Nici in Bucuresti nu am renuntat la a ma deplasa cu bicicleta, in anotimpurile in care imi este permis bineinteles. Ce mi-a atras atentia in mai multe zile in drumul meu zilni cu bicicleta au fost remarcile rautacioase ale barbatilor de pe trotuare, nu a soferilor din trafic, dar si remarcile incurajatoare ale pietonilor femei. Bărbaţii nu au contenit să se lege de vestimentaţie, de faptul că sunt în plus pe şosele, că ce caut eu ca femeie pe acolo. Nu cred că faptul că sunt femeie îmi limitează accesul în zonele respective. Însă remarcile femeilor au venit în apărarea mea, apreciindu-mi curajul de care dau dovadă înfruntând aglomeraţia şi răutăcismele anterioare.

Într-adevăr suntem egali atât ca şoferi, cât şi ca biciclişti sau pietoni. Nu pot acei comentatori stradali să-mi impună vreun traseu sau vreo zonă care să-mi fie mie accesibilă ca şi femeie. Pe unde circulă ei, am acelaşi drept să circul şi eu.

Ideea mea a fost susţinută şi la Festivalul Egalitatii de Gen de la Sibiu unde, duminică 23 septembrie, s-a organizat în Parcul sub Arini Marsul ciclist al egalitatii de gen.

Au fost invitati la acesta atât femei, cât şi bărbaţi pentru a pedala şi a transmite mesaje pietonilor, şoferilor şi altor persoane implicate în traficul de la acea oră. Printre mesajele transmise de bicicliţtii înscrişi la mars s-au numărat:  „Sunt fată şi ştiu să schimb o roată”, „Ai maşină şi eşti tare? Te provoc la pedalare!”, „Nu mă fluiera dacă am fusta!”, “Pe mine nu mă cucereşti cu maşini scumpe”, “Şi băieţii plâng câtedată”, “Fluieratul e vulgar, zâmbetul e cordial” etc.

Mesajul meu a fost “ALEG să respir democraţie pe bicicletă”. Explicaţia lui se regăseşte în spusele mele anterioare legate de mesajele transmise mie de către comentatorii stradali. Democraţia îşi găseşte implicaţia în tot ceea ce inteprindem noi în viaţa de zi cu zi, chiar şi în mersul pe bicicletă.

După cum am mai afirmat şi într-un alt articol, la Sibiu bicicliştii se bucură şi de respectul autorităţilor prin prezenţa pistelor special amenajate pe străzi, prin crearea în Parcul Sub Arini a unui traseu special pentru aceştia. Şi acum, tot în acest oraş s-a şi evidenţiat faptul că femeile şi bărbaţii sunt egali indiferent de ce modalitate de deplasare aleg.

Festivalul Egalitatii de gen este organizat organizată de A.L.E.G. cu sprijinul Sibiu Bookfest 2012, Teatrul pentru Copii si Tineret Gong, Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen Filia, Tansilvania Film, Atrium Clasic Cafe, Bonjour Cafe și Sibiu 100% şi este finanţat de Consiliul Judeţean prin intermediul Bibliotecii ASTRA, de Fondul Gobal pentru Copii, Wörwäg Pharma şi AVON – campania împotriva violenţei.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *