Neurochirurgie modernă – BRAIN Institute

Spitalele nu sunt nici pe departe locurile în care să ne dorim să facem vizite, în care să batem la uși închise în căutarea de răspunsuri, de soluții. Am trecut prin asta acum 4 ani, în momentul în care mama mea a suferit un accident cerebral. Sistemul medical românesc e foarte rigid, medicii care nu reușesc să ofere o soluție nu sunt în stare să recunoască acest lucru și nici nu oferă posibilitatea altor medici să salveze situația decât după uși trântite în nas, nervi, priviri ascuțite.

Concret: în momentul în care am cerut transferul mamei de la secția de terapie intensivă din cadrul Spitalului Județean Piatra Neamț la Spitalul Clinic de Urgenta “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași (neurologie/neurochirugie) răspunsul a fost NU, ne descurcăm (chiar dacă mama nu reacționa la nimic de mai bine de 24 de ore, chiar dacă îi făcuse un tomograf și un RMN și doamna doctor tot nu înțelegea ce are, chiar dacă noi, familia, am decis că ne asumăm transferul, recomandat bineînțeles de medici specialiști). Nu am cum să uit momentul în care am insistat cu lacrimi în ochi pentru a treia oară că vrem transferul mamei și doamna doctor a țipat: ”cum să fac asta? e ca și cum mi-aș recunoaște incompetența.” Dar am reușit cu insistențe să efectuăm transferul. După încă o săptămână de stat în comă, mama a învins. A avut norocul să dea peste un medic tânăr, perseverent, pasionat, cu toate că în spital nu erau tocmai condițiile care să conducă la vindecare. Mirosul de la terapie intensivă este aproape insuportabil, ”noroc” că pacienții nu îl simt. Sistemul de sănătate din România are profesioniști, dar care sunt nevoiți, cei care au mai rămas în țară, să lucreze în niște condiții mizere, cu aparatură veche, fără tratamente (cu medicamente, de la vată până la perfuzie aduse de pacienți).

photo 4 (3)

De ce am făcut această lungă introducere vis-a-vis de sistemul românesc de sănătate, cel de STAT? Pentru a prezenta BRAIN Institute, prima instituție medicală privată non-profit din România, specializată pe neurochirurgie. Găzduit de Spitalul Monza, BRAIN Institute a fost fondat de către cei mai experimentați specialiști din neurochirurgia românească: Dr. Sergiu Stoica (neurochirurgie vasculară și tumorală), Prof. Dr. Ștefan Mindea (neurochirurgie spinală) și Dr. Anca Vișan (neuro-anestezie).

photo 1 (1)Pe lângă toate condițiile din spital, care sunt la standarde internaționale, extrem de surprinzător, dar și de apreciat, este prezența doctorului Ștefan Mindea, plecat din România împreună cu familia la vârsta de 4 ani, absolvent Stanford, șeful secției de Neurochirurgie spinală a Centrului Medical Universitar Stanford la doar 36 de ani, care a decis să revină în România, cu întrega familie. Și ce era de așteptat, birocrația noastră nu-i permite să opereze deocamdată. Motivul? Încă nu-i sunt recunoscute studiile de la Stanford. Însă are răbdare și vrea să-și continue treaba aici, în România.

De fapt, fiecare medic al clinicii este școlit sau cu experiență în străinătate: Franța, Canada.

photo 1Aparatura cu care este dotată clinica este de ultimă generație, permițând pacienților înainte de  fi tratați să fie supuși unui control amănunțit pentru diagnosticare. Ușile sunt deschise pentru toți pacienții, atât din țară cât și din străinătate, mediul este unul liniștit, atmosfera este una plăcută (ca-n filmele americane, fără nicio exagerare).

photo 1 (2)BRAIN Institute lansează un model nou de îngrijire a pacienților: organizarea în jurul afecțiunilor, nu a specialităților medicale. Ce înseamnă asta pentru pacient? Echipa BRAIN Institute este responsabilă de tratamentul complet și de îmbunătățirea stării de sănătate, de la A la Z, a pacientului.”, a spus Dr. Sergiu Stoica, co-fondator BRAIN Institute. Pacienții sunt externați după 2-6 zile, după o operație de neurinom sau după 7-10 zile de la o intervenție pentru un anevrism. Acest scurt interval este posibil tocmai datorită atenției sporite acordate fiecărui pacient în parte.

Este o instituție non-profit, deoarece toate resursele disponibile sunt reinvestite în îmbunătățirea îngrijirii pacienților și a practicii medicale, precum și în cercetare și educație. „Forma de antreprenoriat social, respectiv modelul non-profit, se potrivește perfect cu ambițiile echipei și ale fondatorilor. Asociații sunt salariați și nu vor lua niciodată dividente. Profitul brut (nu mai mult de 20%) va fi investit integral în dezvoltare, cercetare și modernizarea tehnicilor de lucru.”, a spus Ionuț Pătrăhău, co-fondator BRAIN Institute.

photo 4 (1)

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *