Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului, One World Romania, a ajuns în 2017 la cea de-a 10-a ediție. În perioada 13-19 martie vor fi proiectate la București, în cinematografele Elvire Popesco, Eforie și Union peste 50 de filme documentare, selectate din cele peste 1300 înscrise. De asemenea, pe parcursul întregii săptămâni, vor fi organizate mai multe evenimente conexe – dezbateri, ateliere, expoziții.
La cea de-a 10-a ediție a festivalului One World Romania, tema centrală este frica – în general – și diferitele sale manifestări în societate. Trăim într-o lume globală și totuși tindem să ne întoarcem la trecut, să trasăm noi granițe, să ne închidem între ziduri. Politicieni corupți din toată lumea profită de slăbiciunile și temerile noastre și ajung la putere exploatându-le. Cei mai slabi dintre noi sunt hărțuiți zi de zi de cei mai puternici. Câțiva mai hotărâți merg împotriva curentului, sacrificând tot ce au. Filmele One World Romania explorează originile temerilor noastre și cum putem trece peste ele.
Imaginea One World Romania creionează tema generală a festivalului prin folosirea păpușilor rusești. Fiecare dintre cele zece păpuși reprezintă o ediție a festivalului, dar și o reprezentare a fricii. Păpușile se înghit una pe alta până la ultima – Matrioșca-cea-mare-și-bună, care le conține și le domolește pe toate celelalte. Păpușile folosite pentru a ilustra festivalul în 2017 sunt desenate de Pisica Pătrată (Alexandru Ciubotariu) și animate de Tudor OM. Grafica este realizată de Crina Ioana Atanasiu și Adriana Jipa.
Programul festivalului poate fi consultat pe site sau pe pagina de facebook a Festivalului. Pentru că timpul nu-mi permite să ajung chiar la toate filmele pe care mi le doresc, știu sigur că voi ajunge la următoarele.
Un film autist normal – Normal Autistic Film
- 14 martie, 20:30, Elvire Popesco
- 15 martie, 14:30, Eforie
- 15 martie, 18:00, Eforie
„Pentru societate, eu am o dizabilitate. Pentru mine, societatea are o dizabilitate“, spune unul dintre protagoniştii filmului, cu toţii etichetați ca „autiști“. Regizorul Miroslav Janek decide să-și abordeze subiecții nu în calitatea lor de copii diagnosticaţi cu sindromul Asperger, ci ca personaje complexe şi neuro-diverse rătăcite într-o majoritate de neuro-tipici. Într-o asemenea perspectivă, autismul încetează a mai fi un diagnostic şi devine un mod neobişnuit de a gândi, care necesită efort pentru a fi descifrat. Filmat pe parcursul a doi ani, acest documentar este un portret intim și afectuos a cinci adolescenţi originali care, în afara pasiunilor pentru Tarantino şi Micul Prinţ, pentru muzică clasică sau scriitură creativă, pot explica foarte clar modul în care viaţa le este afectată de construcția diferită a creierelor lor. Energia şi imersivitatea filmului sunt parte a strategiei regizorului de a repoziționa perspectiva acestei majorităţi care decide ce e „normal“.
- 15 martie, 18:00, Union
”Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu documentează cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o. După un lung șir de încercări de a-și demonstra nevinovăția, în iunie 2012 Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a hotărât că – în cauza Moldoveanu împotriva României – a avut loc o încălcare a dreptului la un proces echitabil. Acuzatul nu a avut avocat, nu a fost audiat și nu s-au administrat în mod direct probe. Documentarul îl urmărește pe Mihai Moldoveanu după eliberarea provizorie și se concentrează pe rejudecarea dosarului și consecințele noii sentințe, oferindu-i spectatorului rolul de jurat într-un caz complicat și controversat. După proiecția unui fragment de montaj, dezbaterea se va concentra asupra dificultăților unui cineast de a reprezenta meandrele unei anchete penale și se va extinde, transformând dosarul Moldoveanu într-un studiu de caz asupra funcționării justiției în România.”
Amintirile unui suflet penitent – Memories of a penitent heart
- 15 martie, 18:30, Studioul HORIA BERNEA Muzeul Țăranului
”La două decenii după ce unchiul ei Miguel a murit de SIDA, regizoarea Cecilia Aldarondo începe să dezgroape un secret de familie: povestea acestui unchi homosexual, care s-a mutat din Puerto Rico la New York în anii ’80 pentru a-şi construi o carieră în teatru. La moartea lui, după ani de încercări nereuşite de a-şi reconcilia identitatea sexuală cu creșterea lui catolică şi în special cu personalitatea rigidă a mamei, nici boala, nici partenerul lui Miguel nu au încăput în necrologul publicat de familie. Aldarondo mobilizează un întreg arsenal de fotografii, filme de familie, interviuri şi scene vérité filmate în prezent pentru a explora drama acestui om refuzat de ai lui. În acelaşi timp, filmul face un comentariu indirect pe marginea modului paradoxal în care credinţa religioasă a funcţionat ca forţă distructivă pentru Miguel şi totuși ca forţă vitală, regeneratoare pentru fostul său partener.”
- 15 martie, 20:30, Eforie
- 16 martie, 20:30, Union
”Vreme de doi ani, regizorul Jérôme le Maire a urmărit viaţa cotidiană a unei secţii de chirurgie din spitalul Saint Louis din Paris. Rezultatul a fost această devastatoare cronică a colapsului interior al unui mare spital parizian – un film care prezintă cu empatie conflictul crescând dintre personalul medical şi managementul spitalului. În vreme ce managerii organizează şi evaluează funcţionarea fiecărei secţii conform mantrei eficiență-productivitate-performanţă, doctorii preferă să vorbească despre deontologie, umanism şi propria extenuare. Confruntaţi cu reduceri de buget, funcționând cu un deficit constant de personal şi în condiţii de stres extrem, medicii luptă continuu pentru resurse şi pentru accesul în sala de operaţie. Din când în când, unul sau altul decide să ia o pauză pentru a preveni propriul colaps. Ce trebuie făcut pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii personalului medical şi calitatea serviciilor oferite pacienţilor?”
Iubirile Europei – Europe, she loves
- 14 martie, 20:30, Union
- 15 martie, 20:30, Studioul HORIA BERNEA Muzeul Țăranului
”Patru cupluri tinere din cele patru colțuri ale Europei – Tallinn, Sevilia, Dublin și Salonic – își expun vulnerabilitățile și, pe cale de consecință, fragilitatea continentului pe care îl locuiesc. Imagini construite impecabil explorează cu o franchețe uneori șocantă, alteori reconfortantă, ce înseamnă iubirea sub norii negri care bântuie continentul: criza economică, criza migrației, nevoia de protest politic și inerția, diverse alienări și dependențe. Astfel, din mici momente de o intimitate extremă, se construiește ca un puzzle portretul unei generații și o imagine mai amplă, lipsită de tezism: Europa este un amalgam de sentimente care dăinuie în ciuda sau poate din cauza precarității lumii în care trăim.”
Toate guvernele mint – All governments lie
- 17 martie, 18:00, Elvire Popesco
- 18 martie, 16:00, Eforie
”Michael Moore povestește că I.F. („Izzy“) Stone i-a spus că dacă vrea să știe care sunt adevăratele știri, trebuie să meargă direct la pagina 17 a ziarului. Prima pagină, în viziunea lui, este întotdeauna controlată de putere: de guverne, de sponsori corporatiști și de propagandă. Prea puțin cunoscut, Stone este un jurnalist care între anii 1950–70 a păstrat o distanță sănătoasă și față de puterea politică și față de mass-media mainstream din Statele Unite. Stone este punctul de referință pentru cei care practică astăzi, cu din ce în ce mai mari dificultăți financiare, un jurnalism de investigație independent, pe cât de necesar, pe atât de incomod. Puțin cunoscuți, acești oameni de presă se află permanent în prima linie a luptei dintre interesele puterii și interesul public: Glenn Greenwald, fostul jurnalist de la The Guardian care, împreună cu regizoarea Laura Poitras, a fost primul contact al avertizorului de integritate Edward Snowden; Jeremy Scahill, autorul principalelor dezvăluri privind asasinatele cu drone; Matt Taibbi, reporterul de război al revistei de muzică Rolling Stone; și Amy Goodman, principala figură a canalului de știri online Democracy Now!”
Bilete/ abonamente
– 10 RON / 7 RON (elevi, studenți și pensionari)
Pot fi cumparate de la casele de bilete ale cinematografelor pe perioada festivalului sau online de pe Eventbook.
– ABONAMENT FESTIVAL (nominal) – 100 RON / 70 RON (elevi, studenți și pensionari)
Abonamentul asigură accesul la toate proiecțiile din cadrul festivalului. Cei care cumpără acest tip de abonament primesc cadou catalogul festivalului și sacoșa ediției a 10-a. Abonamentul poate fi cumpărat de pe Eventbook sau, pe perioada festivalului, de la casele de bilete ale cinematografelor.
– ABONAMENT 5 INTRĂRI (nenominal) – 35 RON
Abonamentul perfect pentru a merge cu prietenii la film. Include catalogul festivalului. Abonamentul poate fi cumpărat de pe Eventbook sau, pe perioada festivalului, de la casele de bilete ale cinematografelor.
Posesorii de abonamente de festival și abonamente de 5 intrări își pot rezerva locurile în sală pe eventbook.ro bifând “Am Festival Pass / Abonament 5 intrări / Invitație” în dreptul fiecărei proiecții alese. Rezervările nu sunt obligatorii, însă sunt recomandate pentru asigurarea locului la toate proiecțiile dorite. Rezervările expiră cu 10 minute înaintea orei de începere anunțate.