Din seria “Mi-am dorit,am realizat”, pe 21 septembrie am reuşit să ajung la operă, în cadrul Festivalului George Enescu, având bilete de la Calendar Evenimente.
Îmi doream foarte mult să merg la operă şi uite că am avut şansa să iau parte chiar la un spectacol deosebit din seria “Mari orchestre ale lumii” care a avut loc miercuri, 21 septembrie, la Sala Mare a Palatului. Personajele principale ale serii au fost Orchestra dell’Academia Nazionale di Santa Cecilia, dirijorul Antonio Pappano şi pianista HÉLÈNE Grimaud.
Pianista HÉLÈNE GRIMAUD şi-a dobândit notorietatea odată cu obţinerea Marelui Premiu al Discului acordat de Academia Charles Cross, pentru înregistrarea cu Sonata nr. 2 pentru pian de Rahmaninov. Din 1987, după debutul alături de Orchestra din Paris, dirijată de Daniel Barenboim, se impune în viaţa muzicală internaţională. A realizat peste 20 de CD-uri: recital, concerte cu orchestra, repertoriul romantic fiind cel preferat. E o cunoscută militantă pentru protecţia animalelor (în speţă, a lupilor).
Dirijor şi pianist britanic de origine italiană, ANTONIO PAPPANO (n.1959) şi-a început cariera în calitate de corepetitor la New York City Opera, preluând Directoratul artistic al instituţiei în 1980. A devenit asistentul lui Daniel Barenboim. Ca dirijor a debutat la Den Norske Opera, devenind apoi Director artistic în 1990. A fost Director muzical la Opera Regală Belgiană, iar din 1999 ocupă acelaşi post la Covent Garden. Este dirijor şef al Filarmonicii din Israel. Are o bogată discografie.
Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia a fost una dintre primele din Italia care s-a dedicat exclusiv repertoriului simfonic , realizând premiere ale unor capodopere importante ale secolului 20.
Din 1908 până în prezent, Orchestra a interpretat peste 14000 de concerte, colaborând cu personalităţi muzicale de seamă ale secolului. A fost dirijată de Mahler, Debussy, Strauss, Stravinsky, Hindemith, Toscanini, Furtwängler, De Sabata şi Karajan. Dirijorii săi permanenţi au fost Bernardino Molinari, Franco Ferrara, Fernando Previtali, Igor Markevitch, Thomas Schippers, Giuseppe Sinopoli, Daniele Gatti şi Myung-Whun Chung. Între 1983 şi 1990, Leonard Bernstein i-a fost Preşedinte Onorific. În 2005, Antonio Pappano a preluat conducerea ca Director Muzical al Orchestrei.
Programul a fost unul deosebit şi emoţionant: J. Brahms – Concertul nr.1 în re minor pentru pian şi orchestră op. 15 şi P.I. Ceaikovski – Simfonia a VI-a în si minor “Patetica” op. 74, atmosfera elegantă şi sala plină de oameni şi de respect şi admiraţie pentru orchestră, dirijor şi solistă. Pe durata concertului, cu siguranţă am fost deconectată de la cotidian şi am plutit în lumea aflată sub controlul lui Antonio Pappano.
Am plecat acasă convinsă că voi reveni la operă şi pe viitor voi încerca să “gust” şi din operele altor mari compozitori.