În lunile septembrie-octombrie muzeele prind viaţă cu ajutorul teatrului şi mai ales prin contribuţia tinerilor creativi. Aceştia din urmă, împreună cu muzeografi și artiști, vor da viață patrimoniului muzeal în cadrul unor spectacole de teatru unicat, în cadrul proiectului Patrimoniu – o scenă pentru tineri.
Acesta îşi propune să prezinte patrimoniul muzeelor prin intermediul artei dramatice. “Patrimoniu – o scenă pentru tineri ” oferă prin intermediul spectacolului de teatru o perspectivă diferită atât asupra patrimoniului cultural, cât și asupra Muzeului însuși. Acesta devine o scenă a vieții și a istoriei, depășind prejudecata cum că muzeul ar fi un spațiu plictisitor, plin de obiecte prețioase, dar care nu au relevanță în raport cu viața noastră, cu prezentul.
Muzeele participante și artiștii din cadrul Asociației TRANSCENA vor colabora cu tineri voluntari pentru proiectarea unor piese de teatru bazate pe colecțiile celor trei muzee. Astfel, a fost lansat apelul pentru selectarea voluntarilor, în cele trei localități unde sunt amplasate muzeele participante: Brașov, Sf. Gheorghe și București. Tinerii interesați să fie parte în acest proiect și care vor să afle din culisele muncii într-un muzeu, să își îmbogățească cunoștințele cultuale și să contribuie la realizarea unor piese de teatru inedite, bazate pe patrimoniul muzeelor mai sus menționate, sunt invitați să contacteze organizatorii ([email protected]).
Deci…cine organizează aceste activităţi: Asociatia TRANSCENA, Muzeul Casa Mureșenilor, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni și Muzeul de artă Vasile Grigore – pictor și colecționar
Asociația TRANSCENA are ca scop educarea prin artă a unui public larg, contribuind astfel la procesul de evoluție individuală în contextul dezvoltării sociale a acestui public. În acest context, echipa TRANSCENA a dezvoltat proiecte în care componenta de educaţie prin teatru a fost sprijinită de componenta de teatru social.
Muzeul Casa Mureșenilor (Brașov) este dedicat memoriei unor mari personalități brașovene. Vedeta muzeului este familia Mureșianu. Membrii acestei familii au locuit în Brașov, dar activitatea lor a avut un impact important asupra culturii române, precum și asupra vieții politice.
Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni (Sfântu Gheorghe) este unul dintre cele mai active muzee din România prin prisma dezvoltării de programe educaționale non-formale. Muzeul se remarcă și prin cea mai modernă expoziție de arheologie din țară, cu reconstituiri 3D în mărime naturală, holograme și proiecții dinamice.
Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar (București) reunește colecţia personală a maestrului Vasile Grigore. Colecțiile sale cuprind nu numai lucrări ale artistului, ci și piese din aproape toate domeniile artelor frumoase.
P.S.: Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul proiectului.