Obișnuim să învățăm din greșelile celor din jurul nostru, să îndreptăm o situație abia după ce cineva este la pământ din același motiv. Ne este foarte greu să deprindem arta prevenției, indiferent de ce domeniu este vorba, și mai ales în ceea ce privește sănătatea.
Ajungem la medic abia când o durere devine foarte greu de suportat, când nu mai simțim membre sau când nu știm de fapt că mergem acolo, reprezentând deja o urgență medicală. Mergem pe principiul ”mie nu mi se poate întâmpla”, ”nu sunt eu chiar atât de ghinionist/ă”. Acestea par cu siguranță niște generalități, dar de fapt sunt parte a realității.
Cred că săptămânal aud cunoștințe/apropiați/rude spunând: ”și dintr-o dată am zis că nu mai suport durerea și am ajuns la medic și ce să vezi: chisturi, ganglioni, noduli, tumori.” și destul de des descoperite cam târziu. La nivel de analize, oarecum periodic – la ani distanță, intră doar cele din pachetul de bază, analize ce nu prezintă modificări decât în momentul în care situația noastră nu este tocmai una bună.
Și nici dacă există precedente în familia noastră la nivel medical nu ne învățăm lecția. Sunt de părere că dacă învățăm să comunicăm cu al nostru corp, să-l verificăm la timp, să-i dăm din timp ceea ce are el nevoie nu mai ajungem să rostim acel lung șir de fraze care încep cu ”dacă…”.
Aleg să prezint un caz din familie: o mătușă a descoperit într-o dimineață că are un nodul la sânul drept. S-a speriat pe moment, dar a preferat să rămână acasă cu gândul că-i va trece, că nu este tocmai ea cea ghinionistă, că ea nu vrea să rămână fără sâni și a ajuns la medic abia după 4 luni, după dureri cumplite, nopți nedormite. Din păcate a fost prea târziu pentru ea. Cancerul i-a dat o lovitură galopantă și după o lună în care toți am văzut o femeie de 55 de ani, înaltă, voinică și puternică topindu-se cu fiecare zi rămasă din lupta ei cu viața. Cu fiecare zi trecută a devenit de nerecunoscut, era complet schimbată și până la urmă a fost învinsă de boală. Dacă ar fi mers mai devreme, dacă noi am fi forțat-o să vadă un medic specialist, situația ar fi fost cu totul alta.
De aceea este foarte important să mergem din timp la medic, să avem o evidență a stării noastre de sănătate, cu istoricul familiei noastre. Și indiferent dacă un control amănunțit nu spune nimic acum, trebuie să avem grijă să transformăm această vizită într-un obicei .
De exemplu, anul trecut 6000 de românce au fost diagnosticate cu cancer la sân și mai mult de 90% dintre ele au aflat de boala într-o fază avansată, când șansele de supraviețuire sunt din ce în ce mai mici. Avem medici pregătiți pentru fiecare problemă a noastră. De curând s-a înființat Centrul de Chirurgie Oncoplastică MedLife.
Noul centru dispune de aparatură de ultimă generație atât pentru diagnostic cât și tratament, include o sală de operație dotată cu echipamente performante, serviciu de gardă 24/24 pe zona de ATI și chirurgie, servicii de urgență, bancă de sânge și rezerve moderne pentru spitalizare. Potrivit reprezentanților companiei, Centrul se adresează tuturor femeilor, dar mai ales celor care se regăsesc în una dincategoriile cu risc: au avut în familie cazuri de cancer mamar; au avut primul copil după vârsta de 30 de ani; au avut daja cancer mamar.
“Suntem bucuroși că avem ocazia să oferim femeilor din România o alternativă serioasă pentru diagnosticul și tratamentul cancerului mamar. Avantajul major pe care îl punem la dispoziție acestora este posibilitatea de a efectua operația de reconstrucție mamară în același timp cu mastectomia, restabilind pe loc integritatea anatomică a zonei afectate. În acest fel, nu numai că ajutăm pacienta să evite perioada de traumă psihică prin care trece după mutilarea post mastectomie, dar o și readucem în activitatea cotidiană mult mai rapid, externarea fiind realizată în 24 de ore” a declarat dr. Radu Ionescu, medic primar chirurgie plastică, Coordonator Centru.
Pentru a veni în întâmpinarea femeilor care sunt preocupate de sănătatea lor, MedLife lansează, odată cu Centrul de Chirurgie Oncoplastică, campania de screening ”Poveștile despre cancerul la sân nu sunt povești…”. Astfel, toate femeile care nu au mai fost demult la un control, pot beneficia de prețuri speciale pentru serviciile de screening mamar. Oferta este valabilă până la data de 31 decembrie 2013, programările fiind realizate la numărul de telefon 021 9646.
Mai bine să știm din timp, decât prea târziu, noi contăm, sănătatea și viața noastră contează.