Iosif Berman (n. 17 ianuarie 1892, Burdujeni, Județul Dorohoi – d. 17 septembrie 1941) a fost un fotograf român de origine evreiască. A lucrat ca fotoreporter alături de jurnaliștii Brunea Fox și Geo Bogza. A fost fotograf de teren al sociologului Dimitrie Gusti și fotograful oficial al Curții Regale.
Berman a lucrat ca fotoreporter corespondent pentru agențiile de presă Associated Press și Scandinavian Newspaper Press. De altfel, înmormântarea sa (în octombrie 1941) a fost organizată în condiții decente datorită unui cec expediat de redacția New York Times.
În anul 1946, Sindicatul Ziariștilor a instiuit, în memoria sa, Premiul „Iosif Berman” pentru cel mai bun reportaj fotografic. Un alt omagiu este textul “În memoria reporterului fotograf” semnat de cel ce l-a cunoscut și prețuit, Geo Bogza: “Vreți să vă fac o marturisire? Am devenit reporter de dragul fotografiilor lui Berman”, avea să declare Bogza. Căci “ce este un reportaj lipsit de fotografii? De multe ori reportajul se face de dragul unei fotografii interesante, lucrările lui Berman fiind de o inovație rară în presa românească.
Trecerea de la fotografia tip vedere, gen carte poștală, la aspecte noi surprinzătoare ale oamenilor și ale lucrurilor, Berman a înfăptuit-o la noi.” Sociologul Dimitrie Gusti l-a numit „coautor al imaginii satului şi ţăranului român“, cerându-i insistent să însoţească echipele monografice în satele româneşti în anii interbelici. Fata sa, Luiza, îi zicea simplu „vânătorul de nori“ celui care nu apăsa pe declanşator înainte ca norii să se alinieze şi ei la poză în chipuri frumoase şi neobişnuite. Iar Brunea-Fox spunea, retrospectiv şi trist, despre cel dintâi reporter fotograf din presa noastră, că „a trăit atâta vreme cât a putut fotografia“. (sursă1, sursă2)
Povestea acestui mare fotojurnalist poate fi urmărită în documentarul lui Alexandru Solomon, Omul cu o mie de ochi. Este un documentar care a luat Marele Premiu pentru Documentar, Festivalul Dakino (2001), Premiul UCIN pentru documentar scurt-metraj, Premii pentru regie si imagine, Cronograf, Chisinau, a fost selectionat la DokumentArt, Germania; la Trencianske Teplice, Slovacia, la Festivalul International Astra, Sibiu și la Mediawave Gyor. (documentar integral)