Elena Muresianu a fost prima femeie din spatiul romanesc care a facut studii artistice la Viena, fiind astfel o adevarata deschizatoare de drumuri. Solidaritatea umană şi sentimentul naţional au făcut din Elena Mureşianu un militant pentru drepturile românilor din Transilvania. Astfel, din iniţiativa sa, la 27 aprilie 1894, s-a constituit un Comitet Naţional al Femeilor Românce, care avea drept scop organizarea unor acţiuni de sprijinire a celor implicaţi în procesul Memorandului. Şi tot ei i se datorează iniţiativa realizării medaliei comemorative „Totul pentru naţiune”, din vânzarea căreia se obţineau fonduri folosite în scopuri naţionale.
Fiica unui comerciant din Sibiu, stabilit ulterior la Braşov, Elena se naşte la 13 septembrie 1862. Despre primele sale studii nu s-au păstrat informaţii, în schimb se ştie că între anii 1884 şi 1888 urmează cursurile secţiei pentru femei a Şcolii de Arte şi Meserii a Muzeului Austriac pentru Artă şi Industrie din Viena. Rămasă orfană mai întâi de mamă în 1878, apoi la scurt timp şi de tată, Elena se va afla sub protecţia unchiului său după mamă, Gheorghe Nica. Și Aurel Mureşianu, cel care îi va deveni soț, a susţinut-o în decizia ei de a urma studiile Şcolii de Arte şi Meserii de la Viena. În arhiva Muzeului Casei Mureșenilor s-au păstrat scrisorile trimise de Elena de la Viena atât unchiului ei, cât și lui Aurel Mureșianu.
Din cauza problemelor financiare ale familiei, Elena își va întrerupe studiile și se va întoarce la Brașov în 1888. În octombrie aceluiași an se căsătoreşte cu Aurel Mureşianu. Ca soţie i-a dăruit doi copii: Aurel (Riculeţ) şi Elena Aida (Tuca), de viitorul cărora s-a interesat tot timpul.
Implicarea lui Aurel Mureşianu în lupta pentru emancipare naţională a românilor din Transilvania va duce la arestarea lui în 1899, dar şi la moartea survenită în 1909. Aceste evenimente o vor determina pe Elena Mureșianu să preia activităţile tipografiei „A. Mureşianu” şi ale redacţiei Gazetei Transilvaniei. Nu puţine sunt scrisorile trimise soțului (pe care il alintă Tucu) și copiilor, în care descrie problemele zilnice cu care se confrunta, fie că sunt financiare, fie privitoare la materialele folosite în tipografie.
Calea scrisorilor, atât din perioada tinereții ei, cât și din perioada în care a condus Gazeta Transilvaniei a fost refăcută în piesa de teatru Elena Muresianu – epistolar, piesă a cărei premieră a avut loc la la Brașov, la Muzeul Casa Mureșenilor, în data de 23 octombrie.
Scenariul și regia: Mihaela Săsărman
Actori:
Alina Bianca Csiki – Elena în timpul studiilor la Viena
Mirela Borș – Elena după căsătorie
Silvian Duică – povestitor
Spectacolul de teatru a fost creat în cadrul proiectului Patrimoniu – o scenă pentru tineri, proiect coordonat de Asociația TRANSCENA și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
“Patrimoniu – o scenă pentru tineri ” oferă prin intermediul spectacolului de teatru o perspectivă diferită atât asupra patrimoniului cultural, cât și asupra Muzeului însuși. Acesta devine o scenă a vieții și a istoriei, depășind prejudecata cum că muzeul ar fi un spațiu plictisitor, plin de obiecte prețioase, dar care nu au relevanță în raport cu viața noastră, cu prezentul.