În tot mai multe zone din țara noastră problema majoră a locuitorilor, preponderent a tinerilor a devenit lipsa unui loc de muncă. Dacă părinții nu au un loc de muncă, copiii n-au posibilități să ajungă la școală și devin noi șomeri ai țării, înlocuindu-și părinții la capitolul statut profesional.
Nu este tocmai un schimb bun, ba chiar deloc și trebuie să se evite extinderea acestui fenomen, până la estomparea lui prin crearea de noi locuri de muncă.
Totul pornește de la studii, puțină pregătire, acomodare cu mediul și lansare în câmpul muncii. Asta face ProJobs – Ieri simplu asistat, mâine sigur angajat, proiect lansat miercuri, 28 mai, la Hotel Continental, de către Fundația Centrul Român pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii” – CRIMM.
Proiectul se adresează șomerilor cu vârsta între 16 și 64 de ani și are ca principal scop dezvoltarea de competențe specifice în rândul persoanelor în căutarea unui loc de muncă, dar și reducerea șomajului, inclusiv a șomajului de lungă durată. Astfel, 600 de șomeri din regiunile București-Ilfov, Sud-Muntenia, Sud-Est, Centru și Sud-Vest Oltenia vor beneficia gratuit de cursuri de formare acreditate în domeniile: limba engleză și TIC – tehnologia informației și comunicării, asistent manager și agent vânzări. În plus, după finalizarea cursurilor, cei 600 de șomeri vor beneficia, tot gratuit, de servicii de tip Job Club pentru reintegrarea lor pe piața muncii: consultanță personalizată și sesiuni de dezvoltare asistată.
„Șomajul reprezintă, în opinia Fundației CRIMM, un fenomen social care trebuie abordat în mod individualizat. Pentru a răspunde în mod direct nevoilor persoanelor în căutarea unui loc de muncă, am construit un pachet de servicii care să-i ajute în mod real pe oameni să-și găsească un loc de muncă, pe măsura experienței și a cunoștințelor fiecăruia. Pornind de la cele mai căutate cerințe pe piața forței de muncă, am combinat cursurile de formare care să asigure profesioniști în aceste domenii cu o serie de servicii care să-i ajute să depășească probleme personale care apar ca urmare a inactivității pe o perioadă mai lungă de timp: lipsa încrederii în capacitățile profesionale, dificultăți în elaborarea unui CV care să reflecte abilitățile dobândite, lipsa capacității de adaptare la un mediu de lucru nou.” (Dan Bâcleșanu, Coordonator de proiect ProJobs)
Încurajez pe toată lumea își caută un loc de muncă și care face parte din grupul țintă al proiectului să nu ezite să se înscrie. Trebuie să profităm în viața asta de fiecare oportunitate ce ni se oferă, avem de câștigat.
Mai multe detalii privind proiectul puteți găsi accesând : www.projobsclub.ro.