Realitatea, viata noastra din prezent este cea care ne formeaza, ne ofera lectii si ne trimite mai departe in viata. Este foarte important sa invatam din tot ceea ce ne da ea, sa stim sa captam mesajul necesar pentru drumul nostru. Rolul filmelor documentare este de a ne prezenta fragmente din aceasta realitatea pe care noi o traim fie ca o acceptam sau nu.
Prin filmele româneşti care vor rula o săptămână la Sibiu se doreste conturarea unei imagini foarte diverse a României de azi: de la subiecte inedite, cum ar fi tineri în primele zile de libertate după ani de detenţie (Turn off the lights, de Ivana Mladenovic), sau viaţa unei tinere rome cerşetoare, de-a lungul unui an, în Helsinki (Helping Mihaela, de Hanna Maylett), sau frământările lui Sumna, o fată de 20 de ani din Israel, care îşi caută mama biologică în Bucureşti, fiind adoptată de acolo pe când era bebeluş (Sumna’s letter, de Hadar Kleinman-Zadock), până la subiecte din istoria recentă a României, cum ar fi sinteza evenimentelor din decembrie 1989 (Piepturi goale, buzunare pline, de Cornel Mihalache), şi la privatizările recente, defectuoase, ale unor fabrici româneşti (Crucile fabricilor seculare, al regizoarei Baiardi Gabriela).
Programul filmelor româneşti promite o experienţă de cinema pe măsură, fiecare film având o altă abordare cinematografică, acoperind toată gama, de la filme de autor, la docudramă, documentare de televiziune, eseuri, documentare de artă şi la documentar observaţional.
Poveşti pe teme actuale
Efectele migraţiei de muncă a românilor în Spania, povestită din perspectiva a două fete dintr-un sat din Maramureş, le vom observa în documentarul Aici… adică acolo, al regizoarei Laura Căpăţână-Juller, difuzat în premieră la Astra Film Festival. FilmulCommon Ground, o producţie belgiană din 2012, ne oferă ocazia de a vedea viaţa la bloc a românilor surprinsă cu camera observaţională a lui Anne Schiltz şi Charlotte Grégoire.
Poveşti necunoscute, poveşti nespuse despre trecut
Adevărul despre Holocaust, semnat de nimeni altul decât Florin Cioabă, povesteşte holocaustul romilor din România, aducând pe ecran o serie de fapte foarte puţin cunoscute în ţară. Docudrama Fuga din rai, semnată de Stelian Tănase, ne spune povestea evadării inedite a unei familii din România socialistă în Austria. After the Silence what Remains Unsaid Does Not Exist?, a regizoarei Vanina Vignal, aduce sub lupă trăirea personală a experienţei dictaturii ceauşiste.
Stremt 89, un documentar semnat de Anda Puşcas şi Dragoş Dulea, ne introduce în trăirile personale şi în reflexiile actuale ale celor care au fost revoluţionarii satului Stremţ din judeţul Alba.
În cadrul unui program special, „Dacii în filmul documentar”, se vor prezenta trei filme documentare în premieră, care au fost terminate în 2012, cu abordări diferite despre daci. Proiecţia filmelor va fi urmată de o discuţie panel cu realizatorii lor şi cu istorici specialişti în interacţiunea cu publicul.
Viaţa necunoscută a satelor româneşti
Camera lui Dite Dinesz surprinde, în documentarul Fericiri, viaţa în cătune izolate, încă nemarcate pe hartă. Sociologul Alfred Bulai ne introduce în lumea romilor din Drăguşi, iar filmul proiectat în premieră la AFF 2012, Botiza, semnat de Frédéric Gonseth şi Catherine Azad (Elveţia), este o incursiune sensibilă şi profundă în cotidianul satului maramureşean.
În secţiunea „Ecocinematograf” va rula, în premieră, documentarul Roşia Montană, Town on the Brink, semnat de Fabian Daub (coproducţie Germania-România). Pelicula prezintă viaţa şi gândurile actuale ale locuitorilor care au rămas în sat şi ale oamenilor deja relocaţi în Alba Iulia, şi planul companiei de exploatare minieră. Documentarul Toxic, semnat de Andrei Sota, difuzat tot în premieră la Astra Film Sibiu 2012, ne arată ce alimente consumăm noi în România, şi ce efecte au ele asupra noastră, pe termen lung.
Spectatorii Astra Film Sibiu 2012 vor putea urmări şi o serie de documentare-portret, printre care se numără Doina groparilor, un documentar de Pavel Cuzuioc, Gutuiul japonez, semnat de Mara Trifu, Noosfera, de Artchil Khetagouri şi Ileana Stănculescu,Vorbitor, de Radu Muntean şi Alexandru Baciu. Festivalul va include o secţiune portret Laurenţiu Damian, în care se prezintă în premieră cele mai recente filme ale regizorului – Corpus şi Într-o furtună. Insula.
Astra Film Festival este locul în care, de aproape 20 de ani, se pot vedea documentarele făcute în România de către autori români şi străini laolaltă. Selecţia de 30 de documentare filmate în România, în ultimii ani, şi care va fi prezentată la ediţia de anul acesta, este o radiografie a societăţii româneşti, care nu ocoleşte subiectele sensibile şi întrebările provocatoare.
Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului internaţional de film documentar ASTRA FILM FESTIVAL se desfăşoară la Sibiu între 15 şi 21 octombrie. Programul complet se gaseste pe site-ul oficial www.astrafilm.ro
***
ASTRA FILM FESTIVAL este un eveniment organizat de Astra Film – departament al CNM Astra – şi Fundaţia Astra Film.
Cu sprijinul: Consiliul Județean Sibiu, Consiliul local Sibiu prin Primăria Sibiu, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Co-producător: TVR
Parteneri media: TV5, HBO, Discovery Channel, TVR1, TVR Cluj, Digi24 HD, Digi Film, Ca-n filme, Radio România Cultural, Radio Romania Actualitati, Radio France International, Kiss FM, Evenimentul Zilei, Hotnews.ro, Zile si Nopti,
Tribuna, Turnul Sfatului, Profil Cultural, Sibiu100%, Realitatea Tv Sibiu, Antena1 Sibiu, Tv Sibiu, Eveniment Tv, Eveniment FM, Eveniment Online
CinemaRX.ro, FilmReporter.ro, Liternet.ro, Art Act Magazin, TOTB.ro, BeWhere.ro!, OrasulMeu.eu, InOras.ro
Parteneri: Centrul Ceh, Fundația Rațiu, Fundatia pentru Parteneriat, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției, Ambasada Statelor Unite, Ambasada Frantei, Lectoratul Francez, Institutul Francez, Gedeon Programmes, Asociația Project Esperanto, Maj Productiones, Les enfants de cinema.
Parteneri locali: Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Teatrul Național Radu Stanca, TURSIB, Lobby Art.
Sponsori: SONY, HBO, Bucovina, Grupul editorial Corint, Empire Video Production, Ibis