Pe lângă “obişnuitele” gunoaie care pot fi văzute la o primă vedere pe străzi , pungi , mancare , haine , papuci , apare în decor ceva la modă în această perioadă : simbolul Crăciunului , şi anume , bradul .
Dacă înainte de Crăciun , cam toată lumea era înnebunită să facă rost de un brad cât mai frumos , cât mai încărcat pentru a avea în casă miros natural de brad , pentru a simţi din plin că şi în casele lor vine această sărbătoare , acum , după ce au trecut şi ultimele sărbători de iarnă , Boboteaza şi Sfântul Ioan , pe străzi pot fi observate întregi mormane de brazi . Şi bineînţeles că aceştia nu se găsesc lângă vreo ghenă , ci efectiv pe trotuare . Este mai la îndemână să-l arunce aşa la întâmplare ? Bineînţeles , ce rost are să facă un mic efort prin care să se demonstreze că suntem un popor civilizat .
Nu este de ajuns că se ia o dată în râs natura înainte de sărbători şi prin asta mâ gândesc la perioada de care are nevoie un brad pentru a ajunge la dimensiunile cerute de piaţă (câţiva ani buni) , mai există şi o a doua oară prin care, după două săptămâni, deja devine gunoi . Cu alte cuvinte , pentru satisfacerea unui moft de scurtă durată distrugem natura , căci este distrusă pe bune ( doar în Bucureşti , în data de 8 ianuarie au strâns cei de la Romprest 10.000 de brazi – sursă ) .
Ştiu de la proiectul Plantăm fapte bune – Mişcarea Naţională de Împădurire cât de greoaie este procedura de plantare de copaci , adică toate demersurile care trebuies respectat durează în timp , şi de câtă îngrijire este nevoie pentru a avea ca rezultat final o pădure . Şi totuşi omenirea care se plânge de aerul tot mai populat preferă să renunţe la protejarea acestuia şi îşi doreşte în continuare brazi naturali de Crăciun . Aş fi tare curioasă câţi dintre cei care au avut un brad natural în casă de Crăciun au plantat vreodată un copac . Imaginea pădurilor în momentul de faţă este susţinută negativ de tocarea brazilor de pe străzi pentru obţinerea de rumeguş care mai apoi va fi folosit drept îngrăşământ în serele de flori .
Sunt de părere că la sărbătorile de iarnă viitoare să ne gândim mai mult la sănătatea noastră , la viaţa pădurilor şi la curăţenia de pe străzi . Să fim egoişti în sensul pozitiv , să luptăm pentru aer curat , pentru creşterea şi menţinerea pădurilor .
Am vazut zilele acestea ca deja sunt firme ce recicleaza brazii de Craciun si ii transforma intr-un compost ce va fi folosit drept ingrasamant pentru terenurile agricole – e un pas in fata, mai bine decat sa le dam foc.
Eu de 3 ani folosesc un brad “ecologic” – i se spune ecologic, dar sa fim seriosi. Si acesti brazi artificiali afecteaza planeta, sa nu uitam ca sunt facut din plastic=petrol.
P.S.: Un an nou extraordinar iti doresc!
Este un pas in fata , dar brazilor tot mai bine le sta in padure.
Multumesc , un an cu realizari si numai bine si tie ! :D