Este vorba despre o carte, mai exact despre romanul autobiografic al Alinei Nedelea. Intr-adevar, este si o strada in Bucuresti cu acest nume, dar nu ea este subiectul discuției, ci viata autoarei, evolutia acesteia.
Marturisesc de la inceput ca nu stiam înainte de a-i citi cartea (primită în dar de la editura All) cine este Alina Nedelea. După cele 4 ore în care am pătruns în lumea ei sunt sigură că o pot recunoaște și dacă trece pe stradă pe lângă mine. Are un stil care te face din plăcere să vrei să o cunoști, să nu lași cartea din mână până nu spui, gata, o știu pe Alina.
Șoseaua Cățelu 42 este primul roman autobiografic pe care l-am simțit aproape de sufletul meu. Poate pentru că descrie locuri, aspecte cunoscute de mine, prezintă timpuri pe care într-o oarecare măsură le-am trăit personal sau prin amintirile apropiaților mei, vremurile construite de Ceaușescu, vremurile de după căderea regimului comunist, lipsurile, nevoile, dorințele.
Marea majoritate a anilor descriși de autoare sunt petrecuți pe strada Cățelu, la numărul 42, de aici și numele cărții.
Alina (îmi permit să-i spun pe nume pentru că am făcut cunoștință cu ea, nu fizic, dar am dat mâna cu ea când i-am citit toate rânduile) își prezintă viața într-un stil jucăuș, se plimbă printre perioade, schimbă vârste, sentimente, amintiri. Vorbește despre bucurie, amărăciune, realizări și pierderi cu aceeași seninătate, fără prejudecăți. Știe cum stă treaba cu începuturile, cum poți lăsa totul în urmă pentru împlinirea profesională și personală.
Nu prezintă drame ale vieții, chiar dacă cele întâmplate ei ar putea părea pentru unii motive de bocete intense. Privește cu seninătate tot ceea ce se întâmplă, ia lucrurile ca atare, trăiește clipa și nu se lasă afectată în al ei interior. S-ar putea spune că lucrează cu mănuși în atelierul vieții, ”îmbrățișând” grațios greutățile vieții.
Din exterior, părerea mea, acest roman este imaginea clară a unor descărcări lăuntrice de durere, de emoții puternice, lucruri ce au încorsetat-o în timp și de care a vrut să se desprindă. Orice lucru o dată mărturisit mai pierde din licărire, din intensitate.
Mulțumesc Alina pentru un roman așa simpatic și aștept să îți strâng mâna pe bune!
P.S.: Alina Nedelea a studiat actoria în București și a debutat în 1993, cu rolul principal din pelicula Chira Chiralina. De asemenea, a jucat îm Asfalt Tango (1996), iar în prezent își desfășoară cariera în Italia, interpretând atât roluri în lungmetraje, cât și în seriale de televiziune.