The NO Project Romania

Traficul de persoane înseamnă comerțul ilegal cu oameni. Înseamnă sclavie modernă. Sclavia apare în momentul în care o persoană își exercită controlul total asupra alteia, folosindu-se de violență pentru a menține acest control, o exploatează sexual în scop comercial sau o exploatează economic, remunerând-o insuficient sau deloc pentru munca ori serviciile oferite și nu îi permite să iasă din această situație.

Acum ceva timp am cunoscut o tipă destul de extrovertită, cu părul colorat, tatuată pe partea stângă (inima doare cel mai tare la orice suferință – explicația dată de ea). Era tăcută și fuma încontinuu și din când în când mai lua de pe masă halba de bere din care sorbea strâmbându-se. Am cunoscut-o printr-o amică și urma să-mi povestească despre evoluția ei în viață și satisfacție profesională (aveam informația că este damă de companie, lucru confirmat și de ea). Până la sfârșitul discuției am realizat că subiectul meu nu a fost atins deloc, însă am ”reușit” să deschid niște răni mai vechi.

photo 2Am început discuția cu ce planuri de viitor avea în copilărie. Bineînțeles, a răspuns precum mulți alții: medic, de inimi mai exact, să vindece suferințe și să regleze bătăi de ceas biologic. A început încă din copilărie să învețe biologie și chimie.

După ce a împlinit 18 ani a mers în vizită la tatăl ei în Italia. Mi-am permis să o întrerup și să o întreb, fără să știu ce va urma să-mi povestească, ce fel de relație avea la acel moment cu tatăl ei. ”Bă, eram destul de nașpa. Am mâncat multă bătaie de la el în copilărie. Îmi era teamă și să respir când era pe lângă mine. Prietenele mele aveau deja 2-3 prieteni la 16 ani, ce să mai zic de viață sexuală. Eu nu aveam voie decât să merg la școală și-napoi. Și mă ducea tata și de multe ori tot el mă aducea. Când am făcut 17 ani a plecat la muncă, dar nu am simțit că am scăpat, poate chiar mi-a lipsit duritatea lui, intrasem deja într-un film și lipsea regizorul.”

Din fata tăcută, dar rebelă prin vestimentație s-a transformat într-una care simțea nevoia să-i fie ascultată povestea, nu dorea să fie înțeleasă, ci doar să mai scape din povară. Și printre oftaturi lungi și dese și țigară după țigară a continuat să-mi povestească. ” Mă suna zilnic, unde am fost, ce-am făcut, cu cine ies. Eram ca la raport parcă făceam armată și mai discutam din când în când în când cu un colonel. Pe la 18 ani, toți colegii mei aveau parte de petreceri cu beții și distracții, eu mă bucuram de lecturi în balcon. Într-o zi, la raportul de seară am primit vestea că urma să-mi petrec vacanța de vară în Italia. Chiar dacă venea din partea tatei această veste eram bucuroasă, urma să mă plimb pe străzile romanilor, să simt aer istoric, să mă bucur la auzul limbii ce o îndrăgeam. Ajunsă acolo, am observat că de fapt tata mă luase tot pentru a mă ține sub control, pentru a nu trece o dată cu vârstă într-o altă extremă.

Era tot foarte serios, nu comunica deloc cu mine, mă întreba doar ce mai vreau de mâncare și nici vorbă să mă lase să mă plimb de una singură pe străzile Romei. Până-ntr-o zi când s-a oferit un prieten de-ai lui să mă ia cu mașina și să-mi arate orașul. În el a avut încredere, era un domn pe care-l știam din copilărie și nu am refuzat. Doar că nu m-a dus pe străzile încărcate de istorie, ci pe strada lui, la el acasă, unde…” (și-ncepe să plângă) ”…mi-am pierdut virginitatea. M-a dus în casă și m-a obligat să fac sex cu el. Îmi tot repeta că tata nu mă va crede pe mine și mai bine să tac și să accept tot ce-mi propune el, adică să-ntrețin relații sexuale cu încă doi bărbați de la care cel dintâi a primit la plecare bani. Eram o umbră de om contra a trei bărbați bine făcuți. Am pierdut. Era clar că tata nu mă va crede și de aceea nu știe nici acum nimic. De fapt acum nici nu mai vorbim.

După ce am terminat clasa a 12-a am fugit cu iubitul meu în alt oraș. Nu-mi place ceea ce fac și nici nu încurajez sexul pentru bani. Am fost o victimă și am intrat într-o capcană, am fost folosită și tot eu am pierdut. În acea oribilă zi din Italia mi-am pierdut viitorul și tot ce aveam până-n acel moment. Trebuie făcut ceva să se oprească cumva folosirea copiilor, sunt vulnerabili și de cele mai multe ori lipsiți de apărare.”

Sunt într-adevăr multe persoane care trec prin astfel de momente, copii duși în străinătate și vânduți, fete ademenite cu bani pentru prostituție. Trebuie intervenit în vreun fel pentru stoparea sau măcar reducea acestor evenimente neplăcute.

photo 1The NO Project powered by Bancpost reprezintă o campanie de sensibilizare a publicului, care se adresează în special tinerilor, în scopul creșterii nivelului de conștientizare asupra fenomenului traficului de persoane prin artă, sport, muzică, dans, film, activități educative și “social media”.

The No Project powered by Bancpost a fost creat și va fi implementat la nivel național, ținându-se cont de nevoile specifice, contextul și realitățile pe care le îmbracă infracțiunea de trafic de persoane în România.

Scopul acestei campanii este acela de a informa, a inspira și a motiva tinerii să acționeze proactiv împotriva sclaviei moderne – punându-și la dispoziție talentul, pasiunea și energia pentru a informa publicul asupra acestui fenomen. România este o țară vulnerabilă la traficul de persoane. De aici sunt recrutate multe victime, acesta fiind și motivul pentru care acționăm în sensul prevenirii traficului de persoane. Este nevoie ca adolescenții, tinerii, dar și persoanele cu dizabilități de toate vârstele să învețe să recunoască Semnalele de Avertizare, în situația în care traficanții ar încerca să îi recruteze.

Campania a fost lansată luni, 23 septembrie, și poate fi urmărită în primul rând în această perioadă prin activitățile propuse:

– prezența la Strada de C’arte – eveniment organizat de BCU și Fundația Universitată Carol I, între 21 și 28 septembrie, cu un stand la care se organizează, în fiecare zi, sesiuni de informare despre traficul de persoane, ateliere de desen sau sesiuni de portret realizate de artiști plastici.

– ART4FREEDOM (septembrie 2013-martie 2014) – un portofoliu de manifestări artistice (desen, pictură, muzică, film, dans, postări blog sau proză scurtă) care vor fi adunate într-o expoziție itinerantă.

– Ștafeta RUN4FREEDOM – se adresează iubitorilor sportului și va avea loc duminică, 29 septembrie, de la 8:45, în Parcul IOR.

Putem evita pericolele de acest gen în primul rând prin informare. Este un pas mic dar destul de important.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *